Leden van moestuinvereniging De Esselyckerhof in Woubrugge hebben een grote partij verse groenten geteeld voor de Voedselbank KBEN.
Leden van moestuinvereniging De Esselyckerhof in Woubrugge hebben een grote partij verse groenten geteeld voor de Voedselbank KBEN. (Foto: Moestuinvereniging De Esselyckerhof)

Verse groenten voor Voedselbank

WOUBRUGGE - Leden van moestuinvereniging De Esselyckerhof hebben deze zomer in Woubrugge een enorme partij verse groenten geteeld voor de Voedselbank KBEN. Daardoor hebben zo'n 100 gezinnen in Kaag en Braassem en omstreken vier maanden lang wekelijks verse producten kunnen eten.

En vers waren ze, die sla, andijvie, bonen, courgettes, prei en nog vele andere soorten groenten. Zo'n 1.500 porties in totaal. Wat wekelijks op woensdagmiddag werd geoogst, kon donderdag al worden gegeten door de cliƫnten van de voedselbank, van juni tot oktober. Dit alles dankzij het werk van de enthousiaste moestuiniers Henk van Duijn (68), Leo Witteman (76), Guus van Haastert (66) en Ben van Kampen, bij tijden geholpen door andere leden van de vereniging. Met hun gezamenlijke meer dan 100-jarige ervaring met het telen van groenten, hebben zij een succes gemaakt van de speciaal voor de voedselbank ingerichte tuin op De Esselyckerhof. "Het geeft zoveel voldoening om iets voor een ander te doen", vinden ze. "Het idee van een voedselbanktuin ontstond in mei vorig jaar, toen een aantal tuinen op De Esselyckerhof onverhuurd was", vertelt bestuurslid Marijke Vesseur. "Henk van Duijn was er meteen voor te vinden en nam ook het voortouw." Vorig jaar juni is hij gestart en toen is ook een goedlopend logistiek leveringsproces opgezet, samen met de Voedselbank KBEN. Al snel begonnen andere enthousiaste leden te helpen. De mannen zijn dagelijks op de voedselbanktuin te vinden en doen ieder wat ze kunnen. Henk maakt het teeltplan en zaait gewassen voor. "Hij heeft de supervisie", zegt Leo lachend. "Want ik kan niet bukken", reageert Henk ad rem. Het planten en poten doen de twee mannen dan ook vaak samen. En Guus en Ben maken vrijgekomen grond steeds plantklaar. Wie kan, schoffelt het onkruid weg en het oogsten doen ze - na overleg in de groeps-app - gezamenlijk. "We willen wel kwaliteit leveren", zegt Leo, en dus spoelen de mannen zonodig nog wat aarde van de kroppen sla of andijvie, voordat ze alles vakkundig in de kratten van de voedselbank stoppen. Omdat dit jaar al eind maart kon worden begonnen met de voorbereidingen, zijn grote delen van de 150 m2 grond dit groeiseizoen zelfs twee keer beplant. 'Fantastisch' noemt voedselbankvrijwiller Hans de Vreede het werk van dit tuinteam: "De mensen zijn zo blij met deze verse producten." Hij benadrukt hoe mooi het is dat De Esselyckerhof op de distributieroute ligt van de bus waarmee hij en bijrijder Bertus van Loggen voedselpakketten rondbrengen: "Andere voedselbanken moeten hun verse spul soms ver halen, wij halen verse groenten om de hoek." De producten die in Woubrugge worden geteeld, worden dus lokaal gegeten. Een duurzame aanpak die goed past bij De Esselyckerhof. Gaan ze ook volgend jaar door? "Bij leven en welzijn: ja!"