Het Alphense verpleeghuis Oudshoorn is sinds vorige week ingepakt in een grote gebreide sjaal.
Het Alphense verpleeghuis Oudshoorn is sinds vorige week ingepakt in een grote gebreide sjaal. ((Foto: Rob Langerak)

Bewoners verpleeghuis Oudshoorn zitten er dankzij breiwerk warmpjes bij

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- Het Alphense verpleeghuis Oudshoorn is sinds vorige week ingepakt in een grote gebreide sjaal. Die is voor de kerstdagen onthuld door één van de breisters en medewerkster van het Dorpsplein in het tehuis, Annette van Polanen. Nadat het hele verpleeghuis was omwikkeld, strikte zij de uiteinden aan elkaar.

Rob Langerak

Peggy van Hemessen, coördinator dagbesteding van het Uitbureau vertelt dat de actie ‘Help Oudshoorn de winter door’ op initiatief van Laura Witteman al in het afgelopen voorjaar is gestart. 

“Door de coronamaatregelen lagen veel verenigingsactiviteiten van het Uitbureau stil, maar kon ik samen met groepjes bewoners wel doorgaan met breien. Dat zorgt altijd al voor afleiding en verbinding”, vertelt Witteman. “Al pratend ontstond het idee om een lange sjaal te maken om daarin het gebouw te kunnen wikkelen.” Aanvankelijk gingen alleen de bewoners, familieleden en vrijwilligers aan het breien, maar om een lengte van 294 meter (de omtrek van het verpleeghuis) te halen, is ook de hulp van andere Alphenaren ingeroepen. “Niet alleen om mee te breien en te haken, maar ook is een beroep gedaan om restjes wol te sponsoren. De kleur maakte niet uit, maar de stukken sjaal moesten wel ongeveer 25 centimeter breed zijn.”

Witteman vertelt dat er tijdens de actie een sjaalmeter is opgehangen, waarop te zien was hoeveel meter er al was en wat er nog nodig was. Van Hemessen voegt eraan toe dat dit ook in de maandelijkse nieuwsbrief voor de bewoners en hun familie werd gemeld.

Jongeren

“Zo mooi, dat zoveel Alphenaren hebben meegeholpen. Het verbaast mij dat er nog zoveel mensen kunnen breien. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren”, vertelt Witteman enthousiast.

Het eindresultaat mag er zijn, want de benodigde 294 meter is ruimschoots overschreden. “We zijn uitgekomen op 480 meter, waardoor we niet alleen het verpleeghuis konden inpakken, maar ook het naambord bij de parkeerplaats, de fietsenhokken en de verbinding naar afdeling De Oever in het Alrijne Ziekenhuis konden versieren. We zijn echt trots op het eindresultaat”, zegt Van Hemessen.

Controle

De dames leggen uit dat ze met vier personen alles in drie uur tijd hebben opgehangen. Van Hemessen: “Daar is geen hoogwerker aan te pas gekomen. Het meest konden we met tiewraps en grote stokken van binnenuit ophangen. Soms moesten we een kleine omweg maken, omdat de nooduitgangen vrij moesten blijven. Er hangen daarom niet alleen sjaals hoog aan de gevel, maar ook deels over de grond. Elke ochtend wordt gecontroleerd of de megasjaal nog in orde is. Tot nu toe gaat het goed, al was hij de eerste ochtend wel bevroren.”

Witteman stelt dat de bewoners enthousiast reageren. “Eerst al toen het breiwerk in grote rollen bij het Uitbureau lagen en ook nu zij het aan de gevels en de balkons zien hangen. Een bewoonster vindt het zo kleurrijk. Zij en wildvreemde voorbijgangers herkennen vaak hun eigen stukjes en voelen zich – net als wij – heerlijk warm gehouden.”

De sjaal hangt ook bij het dak.