Daan en Adwin genieten even van een biertje.
Daan en Adwin genieten even van een biertje. Foto: PR

Adwin en Daan hebben altijd een goed excuus voor een biertje

Algemeen

ROELOFARENDSVEEN – Het beste idee ontstaat altijd in de kroeg achter een biertje. En dat is ook de oorsprong geweest van het biermerk ‘Goed Excuus’; een initiatief van vrienden Adwin van Trigt (32) en Daan Zoetemelk (34) uit Kaag en Braassem.

Joep Derksen

Daan en Adwin zijn opgegroeid in Rijpwetering. Ze leerden elkaar kennen via hun gezamenlijke hobby. Adwin: “Ik had een rubberbootje en Daans ouders hadden een jachthaven. Zo kwamen we elkaar tegen en werden we vrienden.” Beide mannen hebben een fulltime baan, maar treffen elkaar regelmatig in De Vergulde Vos, hun stamkroeg in Rijpwetering. Zes jaar geleden vertelde Daan, dat hij was begonnen met een bierbrouwpakket, om thuis te brouwen. Adwin was enthousiast: beiden zijn namelijk erg fan van speciaal bier. “Maar ook bier in zijn algemeenheid!”, zegt Adwin lachend. Ze begonnen samen te brouwen met het prefab bierkitje, waarna ze zich in het brouwproces gingen verdiepen en het hele proces zelf gingen uitvoeren.

Versterking

Elke twee weken kwamen ze bij elkaar: “Behalve het varen en squashen was dit een nieuwe gezamenlijke hobby; onze vriendschap werd hierdoor versterkt.” Ook wisselden Daan en Adwin tips uit met andere amateurbrouwers uit de buurt, onder wie ook een bekende inwoner.  Uiteindelijk realiseerden Adwin en Daan hun eerste échte biermerk: ‘Goochem’. “Dat is een oud-Hollands woord en betekent bijdehand. We zijn enorm van de flauwe humor en herkenden ons hierin.”

Maar na enkele jaren waren ze toch uitgekeken op die naam. Dat werd nog versterkt, omdat er een bier was, dat al zo heette. Zo ontstond de idee voor een nieuw merknaam en dat werd: ‘Goed Excuus’. Adwin: “Wanneer we samen een biertje namen in de kroeg hadden we altijd wel een excuus om er nog eentje te nemen. We proberen onze slappe humor in het biermerk te houden. Een grap kan ons niet slecht genoeg zijn en we kunnen er om lachen.”

Er staat zeker een aantal nieuwe biertjes op stapel

Dat is te zien op de flesjes zelf. Aan de achterkant staan op de flesjes verschillende excuses om nóg een biertje te nemen. Via de sociale media kunnen Goed Excuus-drinkers suggesties aangeven om op de flesjes te zetten. De mensen van wie de excuses op het etiket geplaatst worden, winnen een bierpakket. Ook de bedrijfsauto zorgt bij menig weggebruiker voor een glimlach. Op de zijkant is te lezen: “Ik ben nu toch al te laat!” Daan wijst grinnikend op een disclaimer, die op alle flesjes staat: “Als je meer bier hebt gedronken dan gedacht en je krijgt thuis gezeur, dan zijn wij niet aansprakelijk voor huiselijke twisten.” 

Experimenteren

Adwin en Daan bedenken de recepten voor de verschillende bieren zelf, waarna ze afgebrouwen worden door Belgische brouwer. Op dit moment heeft Goed Excuus vier bieren: Blond, Weizen, een Pale Ale en voor dit winterseizoen een Bockbier. “Daan en ik zijn doorlopend bezig; minimaal eens per maand brouwen we, om recepten te verbeteren. Er staat zeker een aantal nieuwe biertjes op stapel.” Ook bier met een smaakje, zoals kersenbier? Daarover laten de mannen nog niet veel los, al geven ze toe: “We hebben inderdaad al geëxperimenteerd met karamel en sinasappel; dat doen we met een pannetje van dertig liter, waarin we de recepten opbrouwen.”

Hoppen

De basis voor het bier, de hoppen, is een van de geheimen van het succes van Goed Excuus, dat inmiddels op 70 plekken in Nederland wordt verkocht. Tijdens een reis door Nieuw-Zeeland ontdekte Adwin deze hoppen voor de pale ale en deze hoppen worden dan ook uit Nieuw-Zeeland geïmporteerd voor dit Kaag en Braassemse biermerk. De verschillende biertjes worden in badges van 2.000 en 4.000 liter gebrouwen, volledig volgens de juiste hygiënemaatregelen. Adwin weet nog goed de eerste keer, dat hun biermerk daadwerkelijk verkocht werd. “Indertijd brouwden we in de schuur van Daan; tegenover De Vergulde Vos. In onze stamkroeg zetten we een bierproeverij met een quizje erbij op touw. Bij deze test viel ons bier goed in de smaak bij het brede publiek. Het is heel gaaf, om mensen jouw eigen bier te zien drinken. Daarom gaan we ook regelmatig bij de verschillende horeca-instellingen langs om er te zitten en een praatje te maken met de mensen, die ons bier drinken. Zo hebben we ook een goed excuus om zelf een biertje te nemen”, zeggen de mannen met een knipoog.

Volwaardig

Inmiddels is Goed Excuus uitgegroeid van een vriendengrap tot een volwaardig biermerk. De mannen hebben Jay Koek aangesteld om het merk te promoten. Hierdoor is Goed Excuus ook al te koop in Groningen en Valkenburg. “De komende vijf jaar willen we nog sterker groeien, waarbij we lokaal en regionaal de cirkel om ons heen steeds verder laten groeien. Dit is een hobby, die uit de hand mag lopen.”