Vanaf 2022 weer mogelijk?
Vanaf 2022 weer mogelijk? (Foto:archief)

Gesprekken over vuurwerk

ALPHEN AAN DEN RIJN- Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn heeft aangegeven dat wijkagenten en boa's in gesprek zijn met bewoners op plekken in de gemeente waar vorig jaar vuurwerkoverlast was. Spies deed de uitspraak in een vraaggesprek met Studio Alphen. Ze sprak onder meer over de nieuwe coronamaatregelen in het kader van de lockdown, de jaarwisseling en een vooruitblik naar 2022. 

Bart van der Spek

Gebieden en wijken waar extra aandacht naar uitgaat, zijn in elk geval Alphen Noord en het Rode Dorp, meldt de gemeente. "Maar het gaat bijvoorbeeld ook om de parken verspreid over de gemeente. Uiteraard gaat handhaving langs in alle wijken en dorpen op Oudjaar."

Net als vorig jaar is er een algeheel vuurwerkverbod in Nederland. Desondanks zijn er in de regio al veel vuurwerkknallen te horen. Deze krant berichtte eerder dat in sommige wijken het bijna elke avond raak is. Vorig jaar is er rond de jaarwisseling ook veel vuurwerk afgestoken, bevestigt Spies. "Heel veel mensen konden accepteren dat het een rustige jaarwisseling moest zijn. Toch ging er nog best veel vuurwerk de lucht in." Volgens de burgemeester heeft de gemeente daar lering uit getrokken. "We hebben vorig jaar ook gezien dat het op een paar plekken in onze gemeente best spannend was en dat er op sommige plekken meer vuurwerk is afgestoken dan op andere. Hulpverleners hadden het ook soms lastig. Op die plekken gaan wijkagenten en boa's in gesprek met buurtbewoners. Onder hen bevinden zich vaders die ook niet op een herhaling van vorig jaar zitten te wachten. Samen bespreken ze hoe we een mooie en een veilige jaarwisseling voor iedereen kunnen hebben." Concreet is er een integraal operationeel draaiboek opgesteld in samenspraak met politie, brandweer, boa’s, gebiedsadviseurs en jongerenwerkers. Prullenbakken en ondergrondse containers zijn tijdens de jaarwisseling afgesloten. Door jongerenwerk zijn er bovendien activiteiten voor jongeren, zodat er voor hen ook iets leuks te beleven is op Oudjaarsdag.