Politiechef John Nieumeijer, hier met echtgenote Jannette en met Werner van den Bosch, is gekozen tot Machtigste van Alphen 2021.
Politiechef John Nieumeijer, hier met echtgenote Jannette en met Werner van den Bosch, is gekozen tot Machtigste van Alphen 2021. (Foto: INTO business Alphen/Aschwin Snel)

Nieumeijer 'Machtigste van Alphen'

ALPHEN – Een politiechef overvallen? Beter van niet, toch? Maar deze keer liep het goed af. Teamchef John Nieumeijer is compleet verrast door Werner van den Bosch van INTO business, die het politiebureau binnenviel met cameraploeg, champagne en trofee. De geliefde politieman is gekozen tot Machtigste van Alphen 2021.

Morvenna Goudkade 

“Ik ben erin geluisd”, zegt Nieumeijer lachend. “Ze hebben het goed voorbereid, met behulp van mijn collega’s bij de politie. Wanneer kunnen we hem het beste overvallen, hebben ze gevraagd. Het was zorgvuldig gepland.” Terugblikkend: “Ik wist niet wat me overkwam, niet alleen Werner van den  Bosch stond opeens op het bureau, ook mijn vrouw en twee zoons doken plotseling op. En toen kwam die trofee tevoorschijn en werd het juryrapport voorgelezen.”

De Verkiezing Machtigste van Alphen is voor de zestiende keer gehouden. Businessclub INTO business is organisator van de jaarlijkse verkiezing. De titel ging eerder naar prominente ondernemers als Leen Hoogvliet (2005) en Jan Zeeman (2007), naar de Alphense burgemeester Liesbeth Spies (2016), meteen de enige vrouw in de eregalerij, en naar Floor Vermeulen (2019), toen gedeputeerde, inmiddels burgemeester van Wageningen. 

'Mensen rekenen op ons, dat wij er zijn als politie'

Vorig jaar moest de verkiezing door corona een jaar overslaan, maar nu is er dus weer een winnaar. Geheel volgens de traditie hebben de oud-winnaars een belangrijke stem gehad bij de keuze voor 2021. “Over John Nieumeijer was iedereen meteen enthousiast”, zegt Werner van den Bosch. “John viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum als teamchef van Alphen. Hij is enorm geliefd. Maar andersom ook: John houdt van Alphen. Het is een beer van een vent, met een gouden hart.” Van den Bosch ging op 15 december de politiechef verrassen. “Zeg maar rustig: overvallen, haha. John was sprakeloos. Zijn vrouw Jannette en hun twee zoons stonden daar ook opeens." 

Het juryrapport spreekt van: ‘Een politieman in hart en nieren, enerzijds een man van staal en anderzijds van de dialoog. Bracht zijn politiekorps, ondanks onderbezetting, in 10 jaar tijd naar grote hoogte, waarbij de criminaliteitscijfers zijn gedaald: minder overvallen, minder inbraken, minder diefstallen.” Volgens de jury is de teamchef altijd positief en benaderbaar en een boegbeeld voor politiemensen. 

'Mooie resultaten'

Nieumeijer reageert op het commentaar: “We hebben mooie resultaten behaald. Dat ik boegbeeld van mijn team mag zijn, daar ben ik vereerd mee. Natuurlijk heb ik als ‘Machtigste van Alphen’ niet de macht, maar in mijn positie als teamchef heb ik invloed en zeggenschap om de dingen te doen zoals we die willen doen.” Hij wil de burgers centraal stellen, zegt de politiechef. “In Alphen wonen 113.000 mensen. Die mensen rekenen elke dag op ons. 

'Wij zijn er niet alleen om overtreders bekeuringen te geven'

Dat wij er zijn als politie. En dat wij er voor hén zijn.” Het is belangrijk om de politie een gezicht te geven, vindt Nieumeijer. “Wij zijn er niet alleen om overtreders bekeuringen te geven en boeven te vangen. Wij zijn er ook om mensen te helpen.” Goede dienstverlening is heel belangrijk, benadrukt hij. “Als je in een winkel slecht geholpen wordt, ga je de volgende keer naar een andere winkel. Bij de politie kan dat niet, er is maar één politie. En die moet goed zijn.”

Momenteel ziet de politie effecten van de strengere lockdown, vergelijkbaar met eerdere lockdownperiodes. Het gaat om incidenten in de woonomgeving als geluidsoverlast, overlast vuurwerk, overlast jeugd en verdachte situaties. Er wordt daarom, ook gelet op de naderende jaarwisseling, meer toezicht gehouden in de wijken. Inwoners worden opgeroepen verdachte situaties of overlast te melden.