Wim van der Poel (77) verloor zijn vrouw aan ALS en is nu vrijwilliger bij  Topsport For Life.
Wim van der Poel (77) verloor zijn vrouw aan ALS en is nu vrijwilliger bij Topsport For Life. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Andere mensen helpen, daar put ik kracht uit’

Nieuws

BOSKOOP- Hij verloor zijn vrouw Ria aan ALS, maar was dankbaar voor alle steun en zorg tijdens haar ziekte. Daarom wil Wim van der Poel (77) uit Boskoop graag iets terugdoen. Hij is actief voor de stichting Topsport For Life, die zich inzet om mensen met een ernstige ziekte onvergetelijke momenten te bezorgen. Wim is medeorganisator van de Open Tuindag in Boskoop op 24 juli, speciaal voor mensen met ALS en kanker. 

Morvenna Goudkade

Wim komt uit een echte kwekersfamilie: al generaties lang actief met een handelsbedrijf met kwekerij. Het op touw zetten van een ‘tuindag’ in Boskoop, vindt hij ontzettend leuk, zegt hij. ,,Voor de coronacrisis, in 2019, hebben we de eerste tuindag gehouden. Dat was een groot succes. Nu gaan we het nog een keer doen, maar wel met een heel ander programma.”

Ziek

Hoe het allemaal zo gekomen is? Vanwege Ria, zegt Wim. Zij overleed vijf jaar geleden, maar hij weet nog als de dag van gisteren hoe ze elkaar ontmoetten. Bij de instuif van de toenmalige uitgaanslocatie Rozenburcht. Ze trouwden en kregen een gezin. Wim was veel op reis voor de handelskwekerij, naar Engeland, naar Frankrijk. Ria runde het thuisfront. Ze hadden een goed leven. En toen werd Ria ziek, acht jaar geleden.

,,We waren op vakantie en maakten een fietstochtje. En toen viel ze, met de fiets. Kan gebeuren, maar het gebeurde nog eens. Ze ging naar de dokter en werd verwezen naar de internist. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose PLS, primaire laterale sclerose.”

‘Ik wilde iets terugdoen voor alle steun’

PLS, een spierzenuwziekte, is minder ernstig dan ALS, maar helaas wijzigde het ziektebeeld van Ria zich naar ALS, vertelt Wim. ,,Ze is drie jaar ziek geweest. Uiteindelijk kon ze alleen nog communiceren via een spraakcomputer. Maar we kónden nog communiceren. Ria is al die tijd thuisgebleven, dankzij een fantastisch zorgteam, daar ben ik heel dankbaar voor.”

Informatiedag

Tijdens haar ziekte kwamen ze op een informatiedag over spierziekten in contact met de stichting Topsport For Life. ,,We ontmoetten een lid van de stichting en we hoorden dat zij coaching bieden en ook bijzondere uitstapjes en vakantiereizen houden. Ik heb er niet meteen iets mee gedaan, maar op zeker moment wilde ik toch iets terugdoen voor alle steun die we ontvingen.”

Topsport for Life

Wim werd vrijwilliger bij Topsport For Life. De naam wil zeggen, dat mensen die leven met een ernstige ziekte een topprestatie leveren: topsport om te leven. Daar wil de stichting bij helpen. ,,Ik begeleid mensen individueel door coaching”, zegt Wim. ,,Ook de mantelzorgers; ik heb veel ervaring en wil dat graag delen. Ook help ik bij het organiseren van uitstapjes. Bijzondere momenten waarop mensen echt even los zijn van hun dagelijkse omgeving.”

Het programma van 24 juli heeft hij zelf samengesteld. Het wordt een prachtige dag, belooft Wim. ,,Een rondleiding op Plantentuin Esveld door plantenkenner Cor van Gelderen, een lunch bij Yume Koffie- en Theehuis, bezoek Sortimentstuin Harry van de Laar, een rondvaart en voor wie dat wil: een afsluitend diner bij Buck bar kitchen.”

Mooie dag

Hij hoopt dat mensen in de doelgroep een mooie dag zullen hebben, eventueel met hun mantelzorger en anders met begeleiding van een vrijwilliger. ,,Ik vind het fijn en positief om dit te kunnen doen. Wat er gebeurd is met Ria is een voldongen feit. Je moet er iets mee. Dat ik nu andere mensen kan helpen, daar put ik krachten uit.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 344.