Enkele exemplaren van De Oranje Gids, het illegale krantje dat in de oorlog in Boskoop werd uitgegeven.
Enkele exemplaren van De Oranje Gids, het illegale krantje dat in de oorlog in Boskoop werd uitgegeven. (Foto: Eric Stolwijk)

Fietsen langs bijzondere oorlogslocaties in Boskoop

Nieuws

BOSKOOP-Een fietstocht langs 23 plekken in Boskoop die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Dat is sinds deze week mogelijk door de fietsroute die de Historische Vereniging Boskoop (HVB) heeft uitgezet. De fietsroute langs de oorlogslocaties zou eigenlijk onderdeel zijn van de viering vorig jaar van 75 jaar bevrijding. Door de coronapandemie is dit niet doorgegaan, maar nu is de tocht daadwerkelijk uitgezet en beschikbaar.

Op de Facebookpagina van de HVB en de website van 75 jaar bevrijding is de route terug te vinden. Vrijwilligers hebben vorige week spandoeken met informatie en foto’s opgehangen op de 23 locaties. Van de gaarkeuken in het Reijerskoop naar de boerderij ‘Vier ogen zien meer dan twee’. Van de bommen op het Zuidwijk naar de razzia in de Nieuwstraat. Het start- en eindpunt van de route is het Boomkwekerijmuseum. De eerste ‘halte’ is bij de Bulkse Brug waar het verzet op 15 december 1943 brand stichtte in een schuur van boer Bulk om zo politie en brandweer bezig te houden. Dat gaf het verzet de kans om het gemeentehuis en het distributiekantoor te overvallen. Beide overvallen mislukten overigens om diverse redenen.

Rozenburcht

Ook onderdeel van de route is de Rozenburcht aan de Rozenlaan. Daarvan resteert nu helaas alleen nog de voorgevel. In de oorlog herbergde het gebouw Duitse soldaten. Na de oorlog en met name in het bevrijdingsjaar werden er revues opgevoerd waarin de belangrijkste oorlogsgebeurtenissen werden nagespeeld. Voor veel Boskopers was dit de eerste kennismaking met wat de illegaliteit in de oorlog in het dorp had ondernomen. 

Het krantje werd ergens op de Goudserijweg gemaakt en vervolgens illegaal rondgebracht

‘De krantenjongens’

Stop nummer 9 is op de Galerij en heet ‘de krantenjongens’. Hier krijgt de fietser informatie over De Oranje Gids, het illegale blaadje dat vanaf 1944 werd uitgegeven onder hoofdredacteurschap van O. Bolkenbaas. Vier gestencilde pagina’s hielden de Boskoper op de hoogte van de vorderingen die de geallieerden maakten op de verschillende fronten. Het krantje werd ergens op de Goudserijweg gemaakt en vervolgens illegaal rondgebracht. De route kent vele interessante, spannende, maar ook tragische gebeurtenissen, zoals een razzia in de Nieuwstraat, de bevrijding van een opgepakte Boskoper en een Joodse vrouw, onderduikers aan de Berkenweg en de tragische dood van de Boskoopse politieman W. Gloudemans. Veel van de informatie is terug te vinden in het boek ‘Tussen Duitsland en Indië’, het derde deel van de Florareeks van de HVB.

Extra informatie

De fietsroute langs de 23 oorlogslocaties is terug te vinden op de Facebookpagina van HVBoskoop en op de website van 75 jaar vrijheid van de gemeente Alphen aan den Rijn. Daar kan de zogeheten viewranger worden gedownload, maar ook een pdf van de route.

Op de begraafplaats op het Reijerskoop zijn ook de graven te vinden van twee Boskopers die in de oorlog door geweld zijn omgekomen.