De keuringscommissie in actie: vlnr Jan den Haan, Wilma van Saase, Margareth Hop, Willem Jan Pepping, Hans de Ruiter en Ruud Kreton.
De keuringscommissie in actie: vlnr Jan den Haan, Wilma van Saase, Margareth Hop, Willem Jan Pepping, Hans de Ruiter en Ruud Kreton. (Foto: Morvenna Gouakde)

Keurmeesters enthousiast over ‘weerbare’ rozen

Nieuws

BOSKOOP- Het Rosarium in Boskoop is momenteel een waar rozenparadijs. Wie door het park loopt, wordt betoverd door een weelde van rozen in alle soorten en kleuren. Overal rozenpoorten, rozenperken en rozenpergola’s. Bezoekers zijn verrukt, net als de keurmeesters van de eerste officiële rozenkeuring van 2021 in het park.

Morvenna Goudkade

Afgelopen donderdag was het zover: een rozenkeuring voor het predicaat Excellence Roses. Alleen de allerbeste rozen krijgen dit kwaliteitskeurmerk, nadat ze drie jaar lang intensief gevolgd zijn. Het Rosarium in Boskoop, een rijksmonument uit 1933, is een van de plaatsen waar de rozen worden gekeurd. In totaal zijn er zeven rozenparken, in Nederland en België, die op dit niveau aan keuringen meedoen. 

De keuringscommissie is buitengewoon positief, zo blijkt. Rozenveredelaar Hans de Ruiter uit Hazerswoude-Dorp is ‘supertevreden’ over het niveau van de rozen. Zijn collega-keurmeesters Jan den Haan, Margareth Hop, Willem Jan Pepping, Wilma van Saase en Ruud Kreton zijn al net zo goed gestemd. 

,,Na het natte en koude voorjaar is dit de eerste keuring van het jaar”, zegt De Ruiter. ,,We zijn echter blij verrast hoe de rozen erbij staan. Zelfs de zware regenbuien hebben ze goed doorstaan.”

De rozen die moeten worden gekeurd, komen vanuit de hele wereld. Rozenkwekers bieden ze aan voor het keuringsprogramma, in de hoop het kwaliteitskeurmerk te behalen. ,,Maar dat gebeurt lang niet altijd”, weet De Ruiter. ,,Slechts 15 tot 20 procent redt het tot de eindstreep. Het is ook een strenge keuring: drie jaar lang worden de rozen gekeurd, op zeven locaties, vier keer per jaar. En steeds moeten ze goed presteren.”

Hans de Ruiter is zijn hele leven al met rozen bezig. ,,Belangrijkste doel momenteel is een perfect gezonde roos. Veredelaars werken continu aan een weerbare roos, die bestand is tegen ziektes en klimaatinvloeden. Door kruisingen proberen we rozen gezonder en sterker te maken. Hier in het Rosarium hebben we bijna geen ziektes gezien, geen luizen en schimmels.” 

De rozenveredelaar legt een link met de coronapandemie. ,,Die is nu redelijk onder controle, maar je ziet nog steeds dat er nieuwe mutaties van Covid ontstaan. Dat is bij planten niet anders. De virussen en schimmels die rozenziektes veroorzaken muteren ook. Daarom moeten we steeds bezig blijven met veredelen, om de mutaties er weer uit te kruisen.”

‘Veredelaars werken aan een perfect gezonde roos’