Rijnvicus zorgt ervoor dat jongvolwassenen aan een baan kunnen komen.
Rijnvicus zorgt ervoor dat jongvolwassenen aan een baan kunnen komen. Foto: archief

Kick-off Centrum voor Innovatief Vakmanschap Leven Lang Flex

REGIO- Onderwijs, ondernemers en overheden trekken samen op om (jong)volwassenen die lastig aan een baan komen in het Groene Hart te helpen om een duurzame plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Hiervoor is het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Leven Lang Flex opgericht dat officieel van start is gegaan tijdens een online talkshow bij het sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus.  

Het Groene Hart telt ruim 2.750 kwetsbare (jong)volwassenen. Hoewel er in de regio volop geschikte vacatures zijn, zoals in de sectoren Techniek, Transport en Logistiek en de dienstverlening, is het voor deze doelgroep lastig om een passende werkplek op de arbeidsmarkt te vinden en behouden. De coronacrisis heeft dit alleen maar moeilijker gemaakt. Het CIV Leven Lang Flex is erop gericht om de arbeidsmarktvraag van bedrijven in deze sectoren te beantwoorden door mbo-studenten op entree-niveau en niveau 2 op te leiden en te begeleiden naar de vacatures die er zijn.  

“Naast CIV Leven Lang Flex bestaat in Alphen aan den Rijn het Pact Toekomstbestendige Arbeidsmarkt. In dit platform werken ondernemers, de Economic Board Alphen aan den Rijn en onderwijsinstellingen samen. Met concrete acties, projecten en praktische oplossingen proberen we bijvoorbeeld vacatures in de tekortsectoren in te vullen, worden jongeren gestimuleerd om voor techniek te kiezen en wordt ingezet op voorlichting en facilitering van bedrijven. Door het Pact te verbinden aan het CIV wordt de slagkracht rond deze jongeren groter,” aldus wethouder Han de Jager. 

Ook Annelies Doornbosch, directeur van sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus is verheugd met de lancering van het CIV: “We hebben het vaak over jongeren ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’, terwijl het de arbeidsmarkt is die hen op afstand plaatst. Binnen het CIV willen we ervoor zorgen dat dit systeem beter gaat werken, zodat geen enkele jongere aan de kant komt te staan. Dit regionale netwerk biedt ons mogelijkheid om onze leerwerktrajecten samen werkgevers en gemeenten te versterken, zodat we jongeren niet alleen goed opleiden, maar uiteindelijk begeleiden naar werk.”?? 

Het CIV Leven Lang Flex is een samenwerkingsverband tussen:  

Organisaties: Cardea, ForumSport, Groene Hart Ziekenhuis, McDonalds Zoetermeer en Bleiswijk, IamProgrez, sportvereniging DWO. Leerwerkbedrijven: DZB Leiden, Maregroep, Promen, Rijnvicus Gemeenten: onder meer Alphen aan den Rijn, Onderwijs: mboRijnland, Groene Hart Praktijkschool, ROC Mondriaan, het Nova-college en andere uit het Groene Hart.

Door het Pact te verbinden aan het CIV wordt de slagkracht rond deze jongeren groter,” aldus wethouder Han de Jager.