Feestelijk moment bij het stadhuis in Alphen: Jack en Monique Veldman hijsen de Limesvlag, samen met wethouder Kees van Velzen en Leen van Zwieten van Nigrum Pullum.
Feestelijk moment bij het stadhuis in Alphen: Jack en Monique Veldman hijsen de Limesvlag, samen met wethouder Kees van Velzen en Leen van Zwieten van Nigrum Pullum. Foto: Morvenna Goudkade

Alphen met Romeinse Limes op werelderfgoedlijst

ALPHEN - Trots, blij en opgetogen, want Alphen aan den Rijn is vanaf nu werelderfgoed! De Romeinse Limes, de grens van het Romeinse rijk, kreeg vorige week de UNESCO erfgoedstatus. De grens loopt in Nederland langs de Rijn en heeft veel sporen nagelaten, ook in Alphen. Diverse Romeinse forten en de beroemde Zwammerdam-schepen herinneren aan die tijd, nu 2000 jaar geleden. Daags na de UNESCO-bekendmaking, was er een feestelijke bijeenkomst, waarbij de Limesvlag is gehesen bij het Alphense stadhuis.

Morvenna Goudkade 

Wie zich verdiept in de Romeinse oudheid, raakt gefascineerd door het verleden, zo lang geleden, maar tegelijkertijd zo dichtbij. Op het huidige Rijnplein in Alphen stond toen een groot fort, Castellum Albanianae. Alphen was destijds onderdeel van Germania Inferior, oftewel Neder-Germanië, een Romeinse provincie. 

‘Het Romeinse verleden biedt enorm veel kansen’

Langs de grens waren veel forten, legerkampen en waterwerken. De Romeinen wilden zich verdedigen tegen Germaanse stammen uit het noorden. 

Ook in Zwammerdam, waar nu Ipse de Bruggen is, was zo’n fort, Nigrum Pullum, en in Koudekerk en Hazerswoude-Rijndijk bevonden zich Romeinse nederzettingen. 

Jack en Monique Veldman, eigenaren van museumpark Archeon, zijn al lange tijd gefascineerd door de Romeinse oudheid. Zij hijsen de Romeinse Limesvlag, samen met wethouder Kees van Velzen. Die is ronduit opgetogen door het nieuws. "Ik ben enorm blij met de toekenning”, zegt Van Velzen. "We zijn druk bezig om van alles uit te rollen, van een maquette tot een Romeinse wachttoren. Ook willen we bewegwijzering naar de Romeinse overblijfselen en natuurlijk straks een geweldige expositieruimte voor de Zwammerdamschepen.”


Jack Veldman is al net zo bevlogen. "De UNESCO toekenning is ongelooflijk belangrijk. Dit zal het Romeinse verleden borgen, voor lange tijd. Je blijft er met je vingers af, dat is de boodschap.” Veldman pleit voor veel meer exposure van het Romeinse verleden. "Het biedt enorm veel kansen, ook voor toerisme. Daar is onze economie bij gebaat.”


De vlag wordt plechtig gehesen, in aanwezigheid van archeoloog Tom Hazenberg. Hij is projectleider van de restauratie van zes Romeinse schepen die zijn opgegraven in Zwammerdam. Deze ‘Zwammerdamschepen’ zijn wereldwijd beroemd. Ook Leen van Zwieten van Nigrum Pullum is bij de ceremonie, net als Koosje de Koeijer en Han Hendrickx namens Platform Recreatie en Toerisme (PReT). Ondernemers zijn vertegenwoordigd met Gerard van der Klaauw namens de Stichting Centrummanagement en centrummanager Marc Krimpenfort. Bijzondere aanwezige is de Romeinse legionair Joris, een van de vaste archeotolken van Archeon. Dagelijks vertelt hij bezoekers van het museumpark over het leven in de Romeinse tijd. ,,Ik ben vaste Romein in Archeon”, bevestigt Joris. "Maar ik doe ook af en toe de prehistorie."


Alle aanwezigen zien met de toetreding tot de UNESCO-erfgoedlijst grote kansen voor Alphen, oftewel de ’wereldstad aan de Limes’. "Er is vanuit de gemeente een werkgroep gestart met partijen als Archeon, Nigrum Pullum, de VOA en andere betrokkenen”, vertelt Gerard van der Klaauw. "Doel is om met elkaar het Romeinse verleden nog beter op de kaart te zetten."


Monique Veldman eet intussen een speciaal Limes-taartje samen met Joris. "De toekenning is geweldig nieuws”, zegt ze. "Het is een bekroning voor ons allemaal. Heel belangrijk voor het levend houden van de geschiedenis. En heel interessant voor het toerisme.”