Op 18 september gaan de casemanagers dementie zelf de sportieve uitdaging aan.
Op 18 september gaan de casemanagers dementie zelf de sportieve uitdaging aan. (Foto: aangeleverd)

Casemanagers TANDEM fietsen voor onderzoek naar dementie

WADDINXVEEN/GOUDA- Medewerkers van TANDEM (Transmurale Attentie Naast Dementie) hielden zaterdag 31 juli een evenement in Gouda om geld op te halen voor onderzoek naar dementie. Op 18 september gaan de casemanagers dementie zelf de sportieve uitdaging aan en doen zij mee aan de sponsorfietstocht 2bike4alzheimer van Alzheimer Nederland, uiteraard op een tandemfiets.

Om zoveel mogelijk sponsorgeld te verzamelen hield de organisatie bij Het Vijfde Huis (Livingstonelaan 54, Gouda) een evenement in het teken van fietsen. Van 10.00 tot 15.00 uur stonden medewerkers klaar met de duofiets, buddybike en een riskja om tegen een kleine vergoeding met u een fietstocht te maken door de omgeving. Ook kon er wat te drinken en een versnapering gekocht en genuttigd worden. Als klap op de vuurpijl was er een professionele fotograaf aanwezig die mooie momenten kon vastleggen, bijvoorbeeld van u en uw naaste. De organisatie hield naar eigen zeggen rekening met de geldende coronamaatregelen.

Ten goede

Alle opbrengsten van de dag zijn direct ten goede gekomen naar de oorzaak preventie, diagnose en behandeling van dementie. Ook is het mogelijk team TANDEM direct te sponsoren via de website.

De vorderingen van team TANDEM in aanloop naar de grote sponsortocht in september zijn te volgen op Facebook op de pagina TANDEM fietst voor Alzheimer.

In Nederland hebben 290.000 mannen en vrouwen te kampen met dementie. De verwachting is dat in 2040 maar liefst 500.000 mensen de diagnose dementie hebben gekregen. Er is dus veel onderzoek nodig om betere inzichten te krijgen in de oorzaak, preventie, diagnose en behandeling van dementie.

Restaurant Misverstand

De ziekte treft niet alleen senioren. Vorig jaar was op de televisie het programma Restaurant Misverstand te zien. Samen met nog acht andere mensen met dementie runde de 67-jarige Alpenhaar Maurice onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw een restaurant in Amsterdam. Jarenlang werkt Maurice als financieel bestuurder. Het gaat al een poos niet goed met Maurice voordat hij weet wat er aan de hand is. De uiteindelijke diagnose lewy body dementie komt als een shock. 

Over TANDEM

TANDEM is een samenwerkingsverband van Zorgpartners Midden-Holland, Vierstroom Zorgthuis en De Zellingen en biedt begeleiding en behandeling bij dementie in regio Midden-Holland. Hiertoe hebben zij een breed samengesteld team van casemanagers en behandelaars. Een casemanager treedt op als contactpersoon voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, bekijkt welke hulp of zorg nodig is en onderhoudt contact met andere zorgverleners om de zorg op elkaar af te stemmen.

TANDEM hoopt met deze actie veel geld bij elkaar te fietsen. Helpt u mee? Ga naar de Facebookpagina of de website.

www.facebook.com/tandemfietstvooralzheimer

https://2bike4alzheimer.inactievooralzheimer.nl/team/tandem-midden-holland.

Alphenaar Maurice (staand, vierde vanaf links) was vijf weken te zien in een SBS6-programma over dementie.