De prikbus is er binnenkort.
De prikbus is er binnenkort. Foto: Morvenna Goudkade

Prikbus komt naar de regio

REGIO – GGD Hollands Midden heeft aangifte gedaan tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel, nadat hij volgelingen opriep foto’s en filmpjes te maken van GGD-medewerkers. Dat gebeurde bij een prikbus van de GGD in Lekkerkerk. Binnenkort worden ook prikbussen ingezet in deze regio, in overleg met gemeentes. 

Woordvoerster Carin Boon van GGD Hollands Midden, reageert op de aangifte: “We zijn bekend met mensen die flyers uitdelen. Zolang dat vreedzaam gaat, is het prima. Maar in Lekkerkerk zijn medewerkers gefilmd door actievoerders zonder mondkapje, die te weinig afstand hielden. Dat zien we als bedreiging.”

Uitbreiding

Ze verwacht een uitbreiding naar 7 prikbussen. “Het is voor ons een goede manier om doelgroepen te bereiken, die we minder vaak zien op onze grote priklocaties in Alphen, Leiden en Gouda. Van mensen met een taalbarrière tot mensen met prikangst. Met zo’n prikbus gaan we op de markt staan of de wijk in. Of naar een huisvesting voor arbeidsmigranten.”

Gesprekken

Volgens Boon zijn er gesprekken gaande met gemeentes over de inzet van de nieuwe prikbussen. De vaccinatiegraad in Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop is gemiddeld rond de 70 procent.

De gemeente Alphen aan den Rijn laat weten samen met de GGD te kijken naar ‘fijnmazige vaccinatie’: “Wij staan positief tegenover de inzet van prikbussen.”

Bedreiging

Nieuwkoop reageert op de bedreiging van de prikbusmedewerkers: “Het is verwerpelijk als medewerkers of bezoekers zich bedreigd voelen. Nederland heeft geen vaccinatieplicht, maar wel een vaccinatierecht.” De gemeente vertrouwt op de GGD als het gaat om aanvullende vaccinatie. “Als zij in de cijfers daartoe aanleiding zien, zullen wij dat ondersteunen.” Dat geldt ook voor de gemeente Kaag & Braassem. “Een prikbus is een prima initiatief om bepaalde doelgroepen te bereiken.”