Onlangs heeft GK aandacht voor deze kwestie gevraagd
Onlangs heeft GK aandacht voor deze kwestie gevraagd Foto: Morvenna Goudkade

'Villa Van Teylingen verdient liefde'

Gé Vaantjes

Al meer dan tien jaar woedt de discussie over de ‘Villa Van Teylingen’, Koninginneweg 15. Architect was D.L. Landman, ontwerper van het voormalige raadhuis en ‘Flora’. Hij liet zich inspireren door de stijl van architecten als Berlage en Dudok. De villa is van grote cultuurhistorische waarde om een unieke twee-eenheid: zowel het exterieur als het eveneens door Landman ontworpen interieur zijn na negentig jaar nog vrijwel intact. Zo goed als alle historische details zijn nog aanwezig, van glas-in-loodramen tot natuurstenen wastafels, van een waterpomp tot radiatoren. Een zeldzaamheid in Nederland.


De villa is betrokken bij ‘Plan Zuid’, de ontwikkeling van het gebied rond dit woonhuis. De invulling daarvan is nog onduidelijk. Het bouwen van winkels lijkt geen verstandig idee, gezien de leegstand van winkelpanden in het Boskoopse centrum. En nóg meer woningen in de toch al dichtbebouwde dorpskern?


De vraag is: moét dit gebied wel bebouwd worden? Is er wel eens gedacht aan de aanleg van een plantsoen met groen, water en bankjes? Dat zou een oase zijn in de steenwoestijn die het centrum van Boskoop geworden is. Een plantsoen zou de villa extra waarde geven. Met een passende inrichting zou zij een juweel van een museale woning kunnen worden. De villa zou ook een bijzondere erfgoed-Bed&Breakfast kunnen worden. Het beoogde toerisme krijgt er dan een markante bezienswaardigheid bij waarmee Boskoop kan ‘scoren’.


De gemeente Alphen aan de Rijn ontwikkelt beleid voor het beschermen van cultureel erfgoed. Dat blijkt onder meer door een historische waardenkaart en plannen voor beleid ten aanzien van gemeentelijke monumenten. De gemeente Alphen aan den Rijn kan een voorbeeldfunctie vervullen door pal te staan voor Villa Van Teylingen.


Het getuigt van creativiteit én moed als de betrokken partijen van de gebaande paden durven afwijken en de villa een serieuze overlevingskans bieden. Dat is een daad van karakter, respect, liefde én lef.