Rijnland Energie Coöperatie opent op 11 september de deuren voor het publiek bij windmolens De Watergeuzen in Zoeterwoude.
Rijnland Energie Coöperatie opent op 11 september de deuren voor het publiek bij windmolens De Watergeuzen in Zoeterwoude. (Foto: Rijnland Energie Coöperatie)

Eerste Open Energiedag bij De Watergeuzen

REGIO - Dit jaar wordt voor het eerst de Open Energiedag gehouden: op 11 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Ook Rijnland Energie Coöperatie opent die zaterdag de deuren voor het publiek bij windmolens De Watergeuzen in Zoeterwoude.

Nederland gaat de komende jaren steeds meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen of uit water. 

Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dat werkt. Op tientallen locaties door heel Nederland zetten producenten de deuren open. 

Ook in Zoeterwoude kunnen bezoekers terecht, bij een bijzonder project: de eerste coöperatieve windmolens in Holland Rijnland, De Watergeuzen. Meer informatie is te vinden op de website daarkrijgjeenergievan.nl.

Participaties

De Watergeuzen zijn de eerste windmolens in Holland Rijnland die binnenkort in handen van omwonenden zullen zijn. Coöperatie Rijnland Energie heeft de molens overgenomen van de ontwikkelaar en is dit jaar gestart met het uitgeven van participaties. 

Mede-eigenaar

"Iedereen in de regio, bewoners en ondernemers, kan vanaf 250 euro mede-eigenaar worden van de molens, heeft daarmee medezeggenschap over de molens en profiteert mee van de winst. De eerste uitgifte heeft al meteen grote aandacht opgeleverd, waardoor de eerste windmolen kon worden aangekocht. Op de Open Energiedag is het mogelijk in te tekenen op de tweede molen en ook windmolenaar te worden." Meer informatie is te vinden op: www.rijnlandenergiecooperatie.nl/watergeuzen.

Informatie

De Watergeuzen staan langs de A4 bij de afrit Zoeterwoude. Bezoekers kunnen zich op 11 september tussen 10.00 en 15.00 uur melden bij Rijnland Energie Coöperatie op het Groene Hartplein in Zoeterwoude (naast La Place). Er zijn rondleidingen naar de molens. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Toekomst

De Open Energiedag is een initiatief van De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie. De Open Energiedag is onderdeel van een bredere campagne waarbij producenten van duurzame energie laten zien hoe zij werken aan de energie-opwek van de toekomst. 

Meer informatie hierover is te vinden op de website: www.daarkrijgjeenergievan.nl.