Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs

ALPHEN - De Archeon Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse bekroning voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar goed geschreven verhalen die een historische insteek hebben. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnen ieder jaar weer mooie en bijzondere titels. Zaterdag 18 september wordt de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021 uitgereikt in Museumpark Archeon door wethouder Gert-Jan Schotanus.

In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. In het voorjaar werd de longlist van 10 titels bekend gemaakt. 

De jury is tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (auteur en titel): Syl van Duyn – Op zoek naar jou; Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar; Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet; Jean-Claude van Rijckeghem – IJzerkop en Rob Ruggenberg – Offerkind.
Bij deze vijf titels zijn door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Die kunt u hier bekijken.

Lessuggesties 

Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs. Deze vindt u vanaf de uitreiking hier. Op zaterdag 18 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2021 als de Jonge Beckman 2021 in Museumpark Archeon uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus. 

De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Museumpark Archeon aanwezig.

Door het lezen over geschiedenis leren kinderen ook iets over de huidige maatschappij

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek.

De jury kijkt naar historische jeugdromans die goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. 

1.000 euro

De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt 1.000 euro van Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. 

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Inge Mooiman, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Kinderjury

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. 

De winnaar van de jonge Beckmanprijs ontvangt 500 euro. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze kinderjury.
De Archeon Thea Beckmanprijs wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse schrijversweekend in het Museumpark Archeon.

Dit is elk jaar in het derde weekend van september.

Collectief

Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijvers van de Ronde Tafel. De Schrijvers van de Ronde Tafel is een collectief van vijftien schrijvers van historische kinderboeken. 

De aangesloten schrijvers zullen aanwezig zijn om onder meer hun boeken tijdens de boekverkoop te signeren en voor te lezen uit eigen werk. 

Informatie

Meer informatie over de Schrijvers van de Ronde Tafel is te vinden op de website: www.schrijversvanderondetafel.nl.