Jean-Claude van Rijckeghem heeft allebei de prijzen gewonnen.
Jean-Claude van Rijckeghem heeft allebei de prijzen gewonnen. (Foto: Museumpark Archeon)

Jean-Claude van Rijckeghem wint Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021

ALPHEN AAN DEN RIJN - Jean-Claude van Rijckeghem heeft met zijn boek IJzerkop zaterdag zowel de Archeon Thea Beckmanprijs als Jonge Beckmanprijs 2021 in de wacht gesleept. Hij kreeg zaterdag in de Romeinse Herberg van Archeon de prijzen uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon-directeur Monique Veldman. Het was de 17de editie van de competitie.

De winnaar heeft een boek geschreven dat "de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek dat erin slaagt om jongeren mee te nemen naar vroeger waar het nog normaal was dat andere mensen beslissingen namen over jouw leven als meisje of vrouw." 

De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van 1000 euro. Juryleden waren Hubert Slings, Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer. 

Behalve de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 12 lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. Zij hebben op zaterdag 4 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis in Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen. Dat is de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. 

Van Rijckeghem ontvangt van de Jonge Beckman 500 euro. De juryleden van de Jonge Beckmanprijs waren ook onder de indruk van het boek van Rob Ruggenberg en geven zijn werk ‘Offerkind’ een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs 2021.

'Overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling'

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. "We constateren met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten. De vijf boeken die uiteindelijk door ons waren genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling."

De overige genomineerden waren:

Syl van Duyn - Op zoek naar jou - Van Goor, juli 2020

Martine Letterie - Wij blijven bij elkaar - Leopold, maart 2020

Saskia Maaskant - Meerminnen verdrinken niet - Standaard Uitgeverij, juli 2020

Rob Ruggenberg - Offerkind - Querido, april 2020

Bij alle titels zijn door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. De presentatie was tijdens de uitreiking.

Waar gaat IJzerkop over?

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans: haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.
Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.