Nieuwkomer Bente Bruins (31) met 'Ontbijttafel' is winnaar van de vakjuryprijs bij wedstrijdtentoonstelling Creatief Boskoop 2021.
Nieuwkomer Bente Bruins (31) met 'Ontbijttafel' is winnaar van de vakjuryprijs bij wedstrijdtentoonstelling Creatief Boskoop 2021. Foto: Morvenna Goudkade

Bente (31) wint juryprijs: ‘Werk smaakt naar meer’

Nieuws

BOSKOOP – De winnaars van wedstrijdtentoonstelling Creatief Boskoop zijn bekend! Dinsdagavond hoorde nieuwkomer Bente Bruins (31) dat ze als beste is beoordeeld door de vakjury. Annemiek Berkouwer is, net als de vorige keer, eerste voor de publieksprijs. De organisatie is zeer tevreden, van het bestuur van Boskoop Creatief tot juryleden en stemmentellers.

Morvenna Goudkade 

Twee weken lang was er kunst te bewonderen in de winkeletalages van de dorpskernwinkeliers. De kunstwerken hingen tussen het gereedschap, de vleeswaren, de boeken en de hypotheken en fleurden de boel lekker op. Het winkelend publiek kon, met speciale stembiljetten, stemmen op de eigen favorieten. Afgelopen vrijdag om vijf uur wordt de stemming officieel gesloten, dat gebeurt door het ophalen van de stembussen. Stemmentellers Maidy Koster, Charissa Stolk en Anneke Steenmeijer halen gezamenlijk de grote groene bussen weg. “Wij gaan nu zo meteen de stemmen tellen”, vertelt Koster. Uiteindelijk blijkt dat Annemiek Berkouwer de meeste stemmen heeft gekregen van het publiek, met haar schilderij ‘Jongen en eend’. Tweede is Hilde Poodt met ‘Kanoavontuur’ en de derde prijs is voor Gerrie Hooftman met ‘Op jacht’. 

Omdat deze krant al bij de drukker ligt, op het moment van de prijsuitreiking, mogen we eerder weten wie de prijswinnaars zijn. Onder strikte geheimhouding uiteraard. Dus als we voorafgaand een bezoekje brengen aan vakjury-winnares Bente Bruins, is die nog in onwetendheid. “Ik ben gebeld dat ik dinsdagavond naar de prijsuitreiking moet komen”, vertelt Bruins, thuis aan het Reijerskoop in Boskoop, “Ik heb ‘iets’ gewonnen, maar ik weet niet wat.” 

Om het spannend te houden, is er een goede verklaring waarom juist Bruins wordt opgezocht. Haar schilderij, dat was te zien bij slagerij Reas, is vrijdagmiddag nogal vroeg opgehaald, net voordat de verslaggeefster er een foto van wilde maken. Dan maar even het schilderij bekijken op de plek waar het is gemaakt. 

Ik ging de schoonheid zien in kleine dingen

Bruins woont sinds zes jaar in Boskoop, samen met haar partner, Boskoper Wim Ravestein. Achter haar schilderij ‘Ontbijttafel’ schuilt een bijzonder persoonlijk verhaal, zo wordt duidelijk. 

Op het doek zie je een pot pindakaas, een pak hagelslag, ontbijtkoek en andere ontbijtspullen. “Dit staat op mijn ontbijttafel en in mijn keukenkastje”, vertelt de 31-jarige.

Bruins schilderde vroeger graag, als jong meisje. “Rond mijn vijftiende ben ik gestopt, maar tijdens mijn ziekte heb ik het weer ontdekt. Ik zocht iets wat ik kon doen, wat afleiding gaf, maar niet te zwaar was. Dat heb ik gevonden in schilderen. Het geeft me plezier en energie.” Omdat ze aan huis gebonden was, ging ze de dingen om zich heen schilderen, vertelt Bruins. “Ik ging de schoonheid zien in kleine dingen. De spullen in mijn keukenkastje zijn kleurrijk; ik houd van kleur, dus toen ben ik die gaan schilderen.”

Uitslag

Ze is benieuwd naar de uitslag bij de prijsuitreiking. “Ik werk hier aan de keukentafel en toen hing mijn werk opeens midden in het dorp. Ik vind het wel spannend; wat gaan de mensen ervan vinden?” 

Dat vertelt Ton van Steenbergen, woordvoerder van de vakjury: “Het werk van Bente onderscheidt zich door de uitvoering en de originaliteit. Het is zeer professioneel, getuigt van grote vaardigheid en heeft met weinig middelen veel expressieve kracht. Dit is geen amateurkunst.” Het smaakt naar meer, vindt Van Steenbergen. “Ik ben heel benieuwd om meer van haar te zien.”

De vakjury beloonde ‘Melkmeisje in glas in lood’ van Dineke Jensma met de tweede plaats. Heleen Blok met ‘Gouwezicht’ is derde.

Anneke Steenmeijer, Charissa Stolk en Maidy Koster (vlnr) waren actief als stemmentellers voor de publieksprijs.