Burgemeester Liesbeth Spies: 'Er kan nog steeds heel veel, maar laten we onze verantwoordelijkheid nemen en basisregels opvolgen'
Burgemeester Liesbeth Spies: 'Er kan nog steeds heel veel, maar laten we onze verantwoordelijkheid nemen en basisregels opvolgen' Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

Een lichte lockdown? ‘Wij kunnen dit’

Nieuws

ALPHEN/BOSKOOP – We zitten in een ‘lichte’ lockdown. Opnieuw maatregelen om corona terug te dringen. Sinds zaterdag gelden er weer – bekende - regels: mondkapje, anderhalve meter, maximale groepsgrootte, andere sluitingstijden. En uitgebreider testen voor toegang. Toch is het glas deze keer niet halfleeg, maar halfvol, zo blijkt uit een belronde in de regio.

Morvenna Goudkade

De Alphense burgemeester Liesbeth Spies bekijkt het positief: “Gelukkig kan er met de huidige maatregelen nog steeds heel veel.” We kunnen nog steeds sporten, shoppen, naar bioscoop en theater, museum of dierentuin, of een hapje eten in een restaurant. Maar corona grijpt wel om zich heen. We horen van de vele besmettingen, ook in de eigen omgeving, dus de maatregelen zijn er niet voor niets, zegt Spies. Ze doet een oproep: “Laten we onze verantwoordelijkheid nemen en weer goed de basisregels opvolgen. De oplopende coronabesmettingen en ziekenhuisopnames vragen om nog een keer samen de schouders eronder zetten. Zo kunnen we, met pakjesavond en kerst in het vooruitzicht, hopelijk strengere maatregelen voorkomen.”

Dat hoopt ook Cindy van der Hoorn van Parkvilla in Alphen. De kunst- en cultuursector mag openblijven, onder voorwaarden, en daar is ze ‘ontzettend blij’ mee. “We waren ons al half aan het voorbereiden op sluiting”, zegt Van der Hoorn. “We dachten dat we onze activiteiten, waaronder theater en filmhuis, moesten stopzetten. Wat een opluchting dat we mochten doorgaan.” Er komen wel wat aanpassingen, vertelt ze. “Onze horeca moet om 20:00 uur dicht, dus de foyer is dan niet beschikbaar. We gaan nu de pauzes van voorstellingen aanpassen. En we bieden drankjes to-go, die bezoekers kunnen meenemen naar de zaal.” Vanaf 6 november geldt voor bezoekers de coronacheck. “Maar dat betekent dat er daarna geen mondkapje nodig is of anderhalve meter. Dus we kunnen onze zaalcapaciteit gewoon benutten.” In Boskoop gaat Michiel Gerritsen ook niet bij de pakken neerzitten. Hij is voorzitter van het Boomkwekerijmuseum. “Heel positief dat ons museum open kan blijven. We kunnen bezoekers ontvangen, weliswaar met wat restricties, maar de geplande activiteiten kunnen we voortzetten. We werken met coronatoegangsbewijs en dat gaat prima.” Het museum opent vandaag een nieuwe expositie ‘Schoonheid in verval’, en die opening gaat in versoberde versie gewoon door.

Schouders eronder om strengere maatregelen te voorkomen

Vogelpark Avifauna en museumpark Archeon zijn ook open. De Alphense attracties hanteren eenrichtingsverkeer en reserveren van een tijdslot. In Archeon is een coronatoegangsbewijs nodig, in Avifauna nog niet. “Maar ik verwacht wel dat dit binnenkort gaat gebeuren”, zegt directeur John de Hoon van het vogelpark. “En als het moet gaan we het doen.” De milde lockdown heeft voor het park zelf niet zo veel consequenties, gezien de wintertijd. “We sluiten in de wintermaanden om 17:00 uur, dan wordt het donker en gaan de dieren slapen. Voor onze horecapartner Van der Valk heeft de eindtijd van 20:00 uur natuurlijk wel consequenties.” Monique Veldman van Archeon vindt het ‘wel heel jammer’ dat avondpartijen en bruiloften eerder moeten stoppen. “Maar momenteel hebben we De Stad van Sint, daar krijgen we veel energie van.” Dan sport: Jessica Seijsener van De Thermen2 in Alphen blijft positief. “We kunnen nog steeds zwemmen. We houden ons aan het beleid, dat wil zeggen met coronatoegangsbewijs. We zijn vooral heel blij dat we niet dicht hoeven.” Patrick Rijnbeek, voorzitter van voetbalvereniging Floreant in Boskoop, denkt er ook zo over. “Heel fijn dat we door kunnen. Natuurlijk is het jammer dat er drie weken geen publiek bij trainingen en wedstrijden kan zijn. En dat de sportkantine heel beperkt open is. Maar we hebben nu al zoveel meegemaakt, wij kunnen dit.”