Op de St. Michaëlschool in Hazerswoude kregen kinderen een gastles van oud-kwekers Gert Rijkaart (li) en André van Zoest. Ook bezochten zij De Meridiaan in Alphen.
Op de St. Michaëlschool in Hazerswoude kregen kinderen een gastles van oud-kwekers Gert Rijkaart (li) en André van Zoest. Ook bezochten zij De Meridiaan in Alphen. Foto: Morvenna Goudkade

Nieuwe Tuinbouw Battle, nu met kerstboompjes

Nieuws

HAZERSWOUDE-DORP/ALPHEN – De Tuinbouw Battle is weer van start! Na de zomerbattle met aardbeienplanten is er nu een winterbattle met minikerstboompjes. Vijf schoolklassen van basisscholen gaan met elkaar de strijd aan: boompjes verzorgen, versieren én verkopen. De klas met de hoogste opbrengst wint de battle. De Tuinbouw Battle is een initiatief van Greenport Boskoop, die vorige week een gastles gaf op de deelnemende scholen.

Morvenna Goudkade

Op de St. Michaëlschool in Hazerswoude-Dorp doet groep 8, met 16 leerlingen, mee aan de battle. Twee oud-kwekers uit Boskoop, Gert Rijkaart en André van Zoest, komen uitleg geven en brengen meteen de boompjes mee. Het is de Picea Conica, vaak gebruikt als tafelkerstboompje.

De opbrengst van de battle is voor onze werkweek naar Texel

 “We hebben 40 planten meegenomen voor de klas en ook wat versierspulletjes”, wijzen de mannen. “Maar eerst gaan we vertellen over groen en waarom groen zo belangrijk is.” Zelf zijn ze hun hele leven al gek van groen, zo blijkt. “Wij zijn allebei kwekers, wij vinden het hartstikke leuk”, zegt Rijkaart. 

Juf Ciska van Dreumel, die samen met juf Natalie Lakerveld lesgeeft aan groep 8, was ook meteen enthousiast. “Het leek ons allemaal heel  leuk. Veel kinderen in deze klas komen uit boomkwekersgezinnen of hebben kwekers in de familie, dus groen is hier niet ver weg. Er zijn kinderen die later verder willen op de kwekerij.”  Dat je er geld mee kunt verdienen, is ook aantrekkelijk, zegt de juf. “Wij gaan volgend jaar juni op werkweek naar Texel, de opbrengst van de battle stoppen we in het potje voor de werkweek.”

Mijn vader rijdt met vrachtwagens, om planten te vervoeren

Intussen gaat de gastles verder. Groen is belangrijk voor het klimaat, weet een leerling. “Om de opwarming van de aarde tegen te gaan”. Ja, want planten zorgen voor verkoeling, beaamt Van Zoest. “En ze dragen bij aan onze gezondheid.” De leerlingen krijgen uitleg wat je allemaal kunt ‘worden’ in het groen. Kweker, transporteur en nog veel meer. Maaike de Jong (12) weet daar alles van, haar vader Arno heeft een kwekerij in Benthuizen. Niels van der Meer (12) steekt ook zijn hand op: “Mijn vader rijdt met vrachtwagens, om planten te vervoeren.”

Planten raden aan de hand van plaatjes, blijkt ook heel populair. “Wie weet wat dit is?” vraagt Rijkaart. “Buxus”, roepen diverse leerlingen. “Heel goed”, zegt de oud-kweker. “Al had het ook Ilex crenata kunnen zijn, die lijkt er heel veel op.” Maaike kijkt aandachtig naar het scherm. “Mijn vader kweekt die ook”, zegt de twaalfjarige scholiere.

Een dag later zijn de kwekers op basisschool De Meridiaan in Alphen, dan samen met Helma van der Louw en Anja van Tilburg, van Greenport Boskoop. Hier doen 4 klassen mee met in totaal 89 leerlingen. 

“Ook deze leerlingen gaan de planten goed verzorgen, met onze tips”, vertelt Van Tilburg. “Vervolgens zullen ze de planten mooi versieren, zodat ze er heel leuk uitzien voor de verkoop. Op donderdag 9 december komen we weer langs op de scholen, om te kijken of de planten verkoopklaar zijn. In het weekend van 11 en 12 december staat de verkoopactie gepland. Dan gaan de kinderen verkopen aan familie, buren, vrienden, noem maar op. Op 13 december moeten de opbrengsten worden doorgegeven en maken wij de winnaar bekend.”