Als een van de vrijwilligers van het eerste uur is Gusta van der Kooij na 40 jaar nog steeds verbonden aan Parkvilla.
Als een van de vrijwilligers van het eerste uur is Gusta van der Kooij na 40 jaar nog steeds verbonden aan Parkvilla. Foto: Parkvilla

Parkvilla Filmhuis bestaat precies 40 jaar en houdt filmmarathon

Cultuur

ALPHEN AAN DEN RIJN- Het is precies 40 jaar geleden dat Parkvilla is opgericht in een oud schoolgebouw in de Hoofdstraat van Alphen aan den Rijn. Om dit heugelijke feit te vieren, houdt Parkvilla een filmmarathon op zondag 28 november met de beste films uit elk decennium van topregisseurs. De films Les uns et les autres, Do the Right Thing, In the Mood for Love en Midnight in Paris zijn afzonderlijk te bekijken tegen een volgens Parkvilla aantrekkelijk tarief of via een passe-partout.

Als een van de vrijwilligers van het eerste uur is Gusta van der Kooij na 40 jaar nog steeds verbonden aan Parkvilla. Zij adviseert vanuit de programmacommissie de Parkvilla filmhuiscoördinator welke titels er gedraaid kunnen worden.
“Mijn man en ik kwamen vanuit Den Haag in Alphen terecht. Alphen was eigenlijk nog een dorp en we misten de cultuur uit de grote stad.

Een oud schoolgebouw met een verplaatsbare houten tribune

Samen met een aantal vrijwilligers en de oprichter van Expressie ’70, Chris Nobels, besloot ik op 27-jarige leeftijd een filmhuis te openen in het oude Hooftstraattheater”, vertelt ze. “Een oud schoolgebouw met een verplaatsbare houten tribune met gewone stoelen en elke vrijdagavond vertoonden wij films. We hebben het dan over 16 mm films, dus het aanbod was niet heel up to date. We trokken ook geen volle zalen, maar we haalden wel een stukje cultuur naar Alphen. Pas toen we verhuisden naar het huidige Parkvilla gebouw stapten we over op een 35 mm projector en konden we een breder aanbod vertonen.”

Filmcriteria

In alle jaren die volgden is Gusta altijd betrokken geweest bij de programmering van het filmhuis. 

Een beste film aller tijden bestaat niet

“Hoe meer je ervan af weet, hoe leuker het is. Waar ik op let? We hanteren diverse criteria: hoe hoog zijn de waarderingen van de recensenten, van het publiek, hoeveel prijzen krijgt een film op filmfestivals. Welke acteurs spelen ermee, wie is de regisseur. Is het vernieuwend, is het informatief, heeft het een bepaalde boodschap, een diepere laag? Een actiefilm is altijd redelijk voorspelbaar, horror ligt niet zo goed bij het Parkvilla publiek en het zelfde geldt voor een romcom van eigen bodem. Het zijn verschillende overwegingen die een rol spelen. Nu Parkvilla een groot filmdoek heeft van 8 meter in het theater, programmeren we ook de grote publieksfilms zoals James Bond. Alhoewel je Bond films ook kan zien als cult. Ook draaien we regelmatig documentaires met een informatief karakter.”

Een goede film raakt je

De voorliefde voor film zat er bij Gusta al jong in. Ze was 16 toen ze een film van Fellini boven de 18 jaar zag. “Die film maakte enorme indruk; ik heb daarna ook een week met het licht aan geslapen. Maar het feit dat een film je zo kan meeslepen, dat vind ik fascinerend. Een beste film aller tijden bestaat niet”, vertelt Gusta.

Maar een film die ik steengoed vond, is Gegen die Wand

“Het hangt van een aantal factoren af, hoe je op dat moment in je vel zit, of je er bepaalde verwachtingen heeft. Maar een film die ik steengoed vond, is Gegen die Wand. Ik was verrast door de kwaliteit en de achtbaan van emoties. Een goede film raakt je op wat voor manier ook.”

Tickets en meer informatie over de filmmarathon is te vinden op 

www.parkvilla.nl.

Les uns et les autres

Film uit 1981, startjaar van het filmhuis. Les uns et les autres volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980. De muziek is wat de personages – werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet – verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop.

Do the Right Thing

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van Spike Lee’s klassieker Do the Right Thing is de film 4K-gerestaureerd opnieuw uitgebracht in 2020.  Met acteurs Samuel L. Jackson en John Turturro.

In the Mood for Love

In the Mood for Love, de zevende film van Wong Kar-wai, is de ultieme liefdesfilm. Deze liefdeswals met fotografie van Wong Kar Wai’s favoriete cameraman Christopher Doyle, geldt nog steeds als een onovertroffen portret van ingehouden, gepassioneerde sensualiteit. De film is in juni opnieuw uitgebracht.

Midnight in Paris

Woody Allen mag ook niet ontbreken in dit programma en daarom vertonen we zijn kaskraker Midnight in Paris, de film werd terecht ‘zijn beste film in jaren’ genoemd. De aspirant schrijver Gil gaat met zijn verloofde Inez naar Parijs. Gil valt in tegenstelling tot Inez meteen voor de charmes van de Franse hoofdstad.