Selma Noort: ‘Mijn hele leven woon ik al langs de Oude Rijn, eerst in Koudekerk en nu alweer zes jaar in Alphen’
Selma Noort: ‘Mijn hele leven woon ik al langs de Oude Rijn, eerst in Koudekerk en nu alweer zes jaar in Alphen’ Foto: Marieke Roggeveen

Selma schrijft boek: ‘Wat als zo’n vrachtwagen tegen een van deze huisjes rijdt?’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN – Met ‘Het kleine huis bij de rivier’ heeft de Alphense schrijfster Selma Noort een verhaal geschreven dat zich herkenbaar afspeelt in haar woonplaats. Zij heeft bijna 60 jeugdboeken op haar naam staan en verder tientallen educatieve boeken die ze in opdracht heeft geschreven. Voor haar vorige boek ‘Koningskind’ reisde Selma af naar Israël en Jordanië, de landen waar ‘Koningskind’ zich afspeelt. Voor ‘Het kleine huis bij de rivier’ haalde Selma inspiratie uit haar eigen woonplaats.

Marieke Roggeveen

“Mijn hele leven woon ik al langs de Oude Rijn,” vertelt Selma, “eerst in Koudekerk, en nu alweer zes jaar in Alphen. “De herinneringen hieraan heb ik verwerkt in dit fictieve verhaal dat zich afspeelt rondom de huisjes aan de Gnephoek. Ik heb vrouwen nog hun wasgoed in de Oude Rijn zien uitspoelen, en een oudere boerin elke dag met een aluminium ladder naar de oever zien lopen om ermee in het water af te dalen voor een paar baantjes zwemmen. 

Jarenlang reed er zwaar vrachtverkeer rakelings langs de huisjes

Het fietspad langs het water was vroeger een jaagpad, misschien stonden toen ook de perenbomen er al, en de weg aan de voorkant moet ooit een karrenspoor geweest zijn. Tot de komst van de Maximabrug reed er jarenlang zwaar vrachtverkeer rakelings langs de huisjes. Ik heb dat altijd doodeng gevonden en vroeg mij vaak af: wat als zo’n vrachtwagen tegen een van deze huisjes rijdt? In mijn verhaal laat ik dit gebeuren. Als iedereen nog slaapt, let een vroege vrachtwagenchauffeur even niet op en rijdt dwars door de muur Joes’ kamertje binnen… ‘Joes hoorde Zaza’s stem, bibberend en raar hoog. ‘Joes, lieverd, we zijn hier. Mama en papa. Kun je me horen? Wil je een geluidje voor ons maken?’ Er zat zoveel gruis in Joes’ mond. Hij kon niet praten. Hij durfde niet te praten en niet te huilen. Hij durfde niet te slikken. Hij durfde niet eens adem te halen.’

Melancholie

Jarenlang keken de bewoners van het rijtje huisjes langs de Oude Rijn verlangend uit naar de bouw van de Maximabrug die ervoor zou zorgen dat het vrachtverkeer niet meer rakelings langs hoefde rijden. De bouw van deze brug betekende alleen ook dat boerenland moest worden onteigend, en dat mensen waren gedwongen om te verhuizen. 

Hoe het vroeger was, kun je nu al bijna niet meer aanwijzen

“Er zit ook melancholie in mijn boek”, verklaart Selma, “hoe het vroeger was, kun je nu al bijna niet meer aanwijzen. Boerderijen, huisjes en stukken land verdwijnen overal om ons heen.”

Peren geplukt

In haar ruim 40-jarige schrijfcarrière heeft Selma twee Zilveren Griffels en vijf Vlag & Wimpels gewonnen. In 2016 won zij met ‘De zee kwam door de brievenbus’ de Thea Beckmanprijs, en in 2021 is ‘Koningskind’ genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. ‘Het kleine huis bij de rivier’ is voor kinderen vanaf 9 jaar. “En ook voor volwassenen”, vult Selma aan, “voor leeftijden hanteer ik wel een ondergrens, maar nooit een bovengrens.” Het omslag is van Martijn van der Linden, de binnenwerkillustraties heeft Selma zelf gemaakt. “Ik ben heel blij met het resultaat”, besluit ze, “en ik heb ook al veel reacties van mensen gehad die dingen herkennen: familie is in een van de huisjes geboren, of zijzelf, of ze hebben er ook peren geplukt… Erg leuk! En o, nog even voor de duidelijkheid: de familie in het boek is geïnspireerd door, maar niet gebaseerd op bestaande personen.”