Rieni Stolwijk (li) en Lise Colpa tonen werken op hun gezamenlijke expositie: een foto van een oud boomkwekersloodsje en een collier met gevonden pijpenkoppen.
Rieni Stolwijk (li) en Lise Colpa tonen werken op hun gezamenlijke expositie: een foto van een oud boomkwekersloodsje en een collier met gevonden pijpenkoppen. Foto: Morvenna Goudkade

Rieni en Lise exposeren met vervallen schoonheid

Nieuws

BOSKOOP – Er waren mooie woorden, bloemen, drankjes en genodigden. En natuurlijk was er veel ‘schoonheid in verval’. In het Boomkwekerijmuseum in Boskoop opende afgelopen woensdag een nieuwe expositie. Kunstenaressen Rieni Stolwijk (73) en Lise Colpa (78) lieten zich inspireren door vervallen Boskoopse loodsjes en oude pijpenkoppen.

Morvenna Goudkade

Door corona is de tentoonstelling diverse keren uitgesteld, maar nu kan het eindelijk gebeuren. In het Boskoopse museum is de tijdelijke expositieruimte tot medio februari gevuld met foto’s en pentekeningen van karakteristieke boomkwekersloodsjes en met zilveren colliers met daaraan Boskoopse bodemvondsten. Bij de opening, hoewel in versoberde versie wegens de aangescherpte coronamaatregelen, is de stemming toch ronduit feestelijk. De twee exposanten stralen, net als de gasten en bestuursleden. 

Oude loodsjes moeten soms plaatsmaken voor nieuwbouw

Michiel Gerritsen, voorzitter van het Boomkwekerijmuseum, spreekt de dames toe. Hij introduceert naast Boskoop 800 ook Boomkwekerij 555. “Het eerste bewijs dat in Boskoop boomkwekerij is bedreven, dateert van 10 november 1466. Dat is 555 jaar geleden, zo lang bestaat onze sector al.” Het museum wil de historie levend houden, zegt Gerritsen. “Al is er wel een spanningsveld: alles behouden staat soms nieuwe ontwikkeling in de weg. De boomteelt is een dynamische sector met groei en vernieuwing. Oude loodsjes moeten soms plaatsmaken voor nieuwbouw of verkaveling. Maar nu zijn ze wel vastgelegd, als kunstvorm.”

Pijpenkoppen komen uit een uitgebaggerde poldersloot

Els de Natris spreekt ook een woordje. Ze is ‘schildervriendin’ van Rieni Stolwijk. “Wij schilderen al een kwart eeuw samen; ik heb deze juweeltjes van dichtbij zien ontstaan.” Stolwijk is naast schilderes ook fotografe. Op de fiets zocht ze overal in kwekersdorp Boskoop naar oude loodsjes, die ze vervolgens fotografeerde. Ook maakte ze pentekeningen.

Lise Colpa krijgt ook lovende woorden. Naast een loopbaan als tropenarts en verslavingsarts, bekwaamde zij zich als edelsmid en kunstenares. Bij de expositie ‘Schoonheid in verval’ toont zij kunstzinnige bewerkingen van zelf gevonden bodemschatten als scherven van Delftsblauw, oud glas en pijpenkoppen. Ze pakt een collier uit de vitrine om van dichtbij te laten zien: “Ik heb deze stukjes van pijpenkoppen twee jaar geleden gevonden in de Voorofschepolder, bij een uitgebaggerde sloot”, vertelt de kunstenares.

Erfgoedkenner Gé Vaartjes is vol lof over de expositie. “Dit erfgoed is historisch en esthetisch vastgelegd, met oog voor detail. Ook is het smaakvol geëxposeerd. Je schrikt er wel van hoeveel er in verval is.”

Na de openingshandeling mogen de gasten de werken bezichtigen. Ze wandelen langs loodsjes, die gevonden kunnen worden aan het Zuidwijk, de Biezen, Den Ham, het Zwarte Pad en de Overslag. “Soms zijn de loodsjes vanaf de weg te zien, dan staat er een straatnaam bij”, zo wordt toegelicht. “Soms staan ze verder weg en zijn ze niet zichtbaar. Het is sowieso niet de bedoeling dat mensen zelf de loodsjes gaan bezoeken, de kwekerijen zijn niet openbaar toegankelijk.”

De expositie ‘Schoonheid in verval’ is te bezichtigen tot en met 12 februari, gedurende openingstijden van het Boomkwekerijmuseum. Geldig coronatoegangsbewijs is verplicht. Op diverse data zijn de kunstenaressen zelf aanwezig, voor een toelichting op hun werk. Dit is het geval op vier zaterdagen: 27 november, 11 december, 8 en 29 januari, steeds vanaf 13:30 uur.