Om de geboorte van een Lakenvelder kalfje te vieren, schreven de ‘Stappers’ een prijsvraag uit
Om de geboorte van een Lakenvelder kalfje te vieren, schreven de ‘Stappers’ een prijsvraag uit Foto: Peter Franken

Lyanne de Laat is de vrouw achter de verlichte proeverijenroute

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN/NIEUWKOOP- Lyanne de Laat zette in 2007 in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop de eerste ‘verlichte boerderijenroute’ op touw. Het heeft een tijdje stilgelegen, maar toen kwam de vraag of we die routes opnieuw konden houden, maar dan wel anders. Zo is de boerderijenroute een proeverijenroute met aandacht voor streekproducten, die je ter plekke kon proeven. “Bezoekers mochten op het erf en in de stal rondkijken. En op een tuindersbedrijf kon je een kijkje in de kassen nemen.”

“Nieuwkoop 750 jaar was voor de Hollandse Venen aanleiding om ook dit jaar zo’n proeverijenroute te houden. Maar als je naar Nieuwkoop rijdt, dan kom je negen van de tien keer ook langs de Molenviergang in Aarlanderveen. Zo ontstond het idee om ook de gemeente Alphen aan den Rijn erbij te betrekken. In ons routeboekje staan de adressen van alle deelnemers, met veel leuke wetenswaardigheden. Op verlichteproeverijen.nl staat een routekaart plus een aantal pagina’s uit het boekje. Het boekje zelf is te koop bij de deelnemers, de VVV en boekhandel Haasbeek-Keizershof in Alphen aan den Rijn. Je kunt tot en met zaterdag nog steeds leuk op stap, maar vanwege corona zijn openingstijden en activiteiten wel wat beperkt.”

Ontbijten

“Molenaar Slingerland, van de Putmolen in Aarlanderveen, vertelt dat de zes molens in Aarlanderveen nog de enige molens in dit gebied zijn. Ze staan vanaf het eind van de middag allemaal in het licht: de vier molens van de Molenviergang, de Dikke Molen aan de Korststeekterweg en de Morgenster aan het Noordeinde. Komende zaterdag houden we een vroege ochtendwandeling met ontbijt. Om 7.30 uur verzamelen we bij de Putmolen. We lopen een rondje met de molenaar, ontbijten in het Oude Rechthuis en daarna bezoeken we de molen en het boerenbedrijf van Johan en Rita Slingerland. De kosten bedragen 20 euro per persoon. Stuur wel even een mailtje om te reserveren naar info@verlichteproeverijen.nl.”

Op vrijdag is er maaltijdsoep uit de heksenketel en op zaterdag smul je van boerenfriet

Pannenkoeken

“In Nieuwkoop kan je bijvoorbeeld een wandeling maken over het Jos Gemmekepad door het natuurgebied Ruygeborg. In de namiddag kun je het polder- en het schaatsen- en mutsenmuseum bezoeken en afsluiten met een smakelijke pannenkoek bij De Suikerhoeve. Daarna kun je het vast niet laten de lichtroute te rijden.”

Soep

“Bij TaarTenTuin kun je komende donderdag, vrijdag en zaterdag tot acht uur ‘s avonds terecht. Op donderdag gaat de pizzaoven aan, op vrijdag is er maaltijdsoep uit de heksenketel en op zaterdag smul je van boerenfriet. Een mooi begin om daarna de fraai verlichte boerderijen te bekijken. Onderweg kom je vast nog langs de Witte Gravin aan de Kortsteekterweg. Daar staan een kaasautomaat en een melktap op het erf, waar je een stukje kaas en superverse boerenmelk kan kopen. Vergeet vooral niet een lege fles mee te nemen.”

Hoe oud is het kalf?

“De foto is gemaakt bij de familie Stapper, iets verderop aan de Kortsteekterweg. Van links naar rechts zie je Daniëlle, Evelien en Marja Stapper en mijzelf. Plus hond Jackie. Om de geboorte van een Lakenvelder kalfje te vieren, schreven de ‘Stappers’ een prijsvraag uit. Grote vraag: wat was de geboortedatum. Marja vertelde dat het kalf flink was gegroeid. Veel mensen schatten het kalf dan ook wat ouder in en gokten op een datum in maart of april. Echter, het kalf werd op 24 mei geboren. Joyce Kortmann zat daar het dichtstbij. Binnenkort ontvangt zij een zuivelpakket.” #Alphenlinkt