Staatssecretaris Van Huffelen (r) in gesprek met wethouder Han de Jager. Van Huffelen sprak met verschillende gedupeerden.
Staatssecretaris Van Huffelen (r) in gesprek met wethouder Han de Jager. Van Huffelen sprak met verschillende gedupeerden. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

Staatssecretaris praat met Alphense gedupeerden toeslagenaffaire Belastingdienst

Staatssecretaris praat met Alphense gedupeerden toeslagenaffaire Belastingdienst

ALPHEN - In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn 162 huishoudens bekend, waarbij ouders mogelijk zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. Wethouder Han de Jager ontving afgelopen week staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Zij sprak met verschillende gedupeerden. 

Ouders kunnen zich nog tot 1 januari 2024 bij de Belastingdienst melden als gedupeerde, waardoor dit aantal nog kan oplopen, aldus de gemeente. 

"Het is voor de gedupeerde ouders van belang dat zij een nieuwe schuldenvrije start kunnen maken. De gemeente gaat daarom vanaf deze week de gemeentelijke schulden kwijtschelden en anticipeert daarmee op de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen die per 1 januari 2022 in werking treedt."

Vertrouwen

Wethouder Han de Jager ontving woensdag 17 november staatssecretaris Van Huffelen op het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn. De staatssecretaris sprak daar met negen gedupeerden waarvan twee uit de gemeente Alphen aan den Rijn. “Het is belangrijk dat er volop aandacht is voor deze inwoners waardoor ze hopelijk het vertrouwen terugkrijgen in de overheid. De gemeente doet er alles aan om deze ouders te helpen hun leven weer op de rit te krijgen”, aldus wethouder Han de Jager.

'Gemeente doet er alles aan om deze ouders te helpen hun leven weer op de rit te krijgen'

Voor gedupeerden die in de problemen zijn geraakt, is kwijtschelding van schulden niet altijd voldoende, stelt de gemeente Alphen aan den Rijn. "Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen."

Contact

De gemeente heeft met alle gedupeerden contact gezocht en helpt hen bijvoorbeeld bij het in kaart brengen van de financiën. Om de gedupeerde ouders rust en ademruimte te geven heeft de gemeente de openstaande vorderingen van deze inwoners tijdelijk voor een jaar gepauzeerd. Van Huffelen, staatssecretaris van Financiën, Toeslagen en Douane, gaat wekelijks met gedupeerde ouders in het hele land in gesprek. Ze wil graag zelf van ouders horen wat deze problemen voor hen betekenen.