Het zetten van de boosterprik is begonnen.
Het zetten van de boosterprik is begonnen. (Foto: archief)

GGD Hollands Midden gestart met boosterprik

GGD Hollands Midden gestart met boosterprik

REGIO - De GGD Hollands Midden is de eerste regio die start met de boosterprik. Sinds vrijdag zijn de eerste 80-plussers welkom op de vaccinatielocaties. Als de 80-plussers aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de GGDs daar in januari mee kunnen beginnen.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie boven op de eerdere basisvaccinatie(s). "Het is een prikkel voor het immuunsysteem om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De extra prik helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen geboren in of voor 1961 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na hun eerste vaccinatie(s), vanwege hun leeftijd, een minder hoge bescherming bereiken tegen corona", stelt GGD Hollands Midden.

Wie in aanmerking komt voor een boostervaccinatie krijgt een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, ook als je eerst een ander soort vaccin hebt ontvangen. Een mRNA-vaccin kan namelijk veilig worden gecombineerd met andere typen vaccins zoals Janssen of AstraZeneca. Je kunt niet zelf kiezen welk mRNA-vaccin je krijgt. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties. De boosterprik heeft geen invloed op de CoronaCheck-app. Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig na één prik Janssen of twee prikken Pfizer/Moderna/AstraZeneca.

Vanwege de grote drukte op de teststraten, is het voorlopig niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor een test. Die regel geldt echter niet voor personeel binnen het onderwijs of de kinderopvang. De GGD Hollands Midden heeft dagelijks een speciaal inloop uur voor het testen van deze doelgroep. Medewerkers binnen het onderwijs en de kinderopvang kunnen daar nog steeds zonder afspraak terecht.

Vaccinatiegraad

Op dit moment heeft 84 procent van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 83 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. Vandaag is het van 13.00 tot 19.00 uur is GGD Hollands Midden aanwezig in Sporthal het Spant in Leimuiden (Larikslaan 20). Het is dan mogelijk om zonder afspraak de coronavaccinatie te laten zetten. Neem een ID-bewijs en mondkapje mee. Er wordt geprikt met het Pfizer-vaccin. Ook mensen buiten Leimuiden kunnen zich laten vaccineren.