Positief geteste mensen niet meer gebeld

Positief geteste mensen niet meer gebeld

REGIO - Het aantal besmettingen in de regio is nu zo hoog dat de GGD Hollands Midden geen uitgebreid bron- en contactonderzoek meer kan doen. Daarom worden mensen die positief getest zijn voortaan niet meer gebeld, maar ge-e-maild.

Er komen dagelijks heel veel nieuwe besmettingen bij, meldt de GGD. Afgelopen week testte 7312 personen uit de regio positief. Door die explosieve groei van 52 procent is het niet meer haalbaar om besmettingen aan elkaar te koppelen of te herleiden. "De GGD Hollands Midden heeft de afgelopen weken nog met man en macht geprobeerd om in elk geval de clusters binnen de verzorgings-, verpleeghuizen en thuiszorg in beeld te houden, maar ook dit was afgelopen week niet meer uitvoerbaar", stelt ze. 

Een van de gevolgen is dat de GGD Hollands Midden zorginstellingen niet meer kan waarschuwen en informeren over besmettingen. De zorginstellingen in Hollands Midden hebben afgelopen week een brief ontvangen van de GGD Hollands Midden over de situatie. De instellingen zijn nu vooral zelf verantwoordelijk voor het instellen van extra maatregelen op hun locatie(s). Wel kunnen instellingen bij de GGD terecht voor vragen en advies. "Er worden nog steeds erg veel afspraken gemaakt voor een coronatest. Hierdoor zijn de telefoonlijnen vaak overbezet en lukt het ook niet om snel een online afspraak te maken. Het advies is om het later nog eens te proberen." 

Op dit moment is er niet meer laboratoriumcapaciteit beschikbaar voor het analyseren van testen. Daarom kan de GGD niet meer testmogelijkheden aanbieden. De GGD is druk bezig om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden.