Anita Mol gaat emigreren naar Spanje na 26 jaar haar eigen schoonheidssalon te hebben gerund: "Er is meer in het leven en nu kan het nog."
Anita Mol gaat emigreren naar Spanje na 26 jaar haar eigen schoonheidssalon te hebben gerund: "Er is meer in het leven en nu kan het nog." Foto: Morvenna Goudkade

‘Emigreren heel spannend, maar heel veel zin in’

Nieuws

BOSKOOP – Ik vertrek! Net als in het bekende televisieprogramma, gaat Anita Mol (59) haar geluk in het buitenland beproeven. Anita emigreert binnenkort samen met haar man naar Spanje en begint een nieuw leven. In Boskoop runt ze al 26 jaar schoonheidssalon Studio Feel Good, maar of ze ook een Spaanse salon gaat starten?

Morvenna Goudkade

Anita droomde graag weg bij programma’s als Ik Vertrek, waarin Nederlanders kiezen voor een toekomst in het buitenland. En nu gaat ze dus zelf vertrekken. Hoe is dat zo gekomen? “Mijn man en ik wilden iets anders. We droomden van een wat relaxter leven, met meer zon. Ik houd best van de seizoenen, maar zo’n winter duurt wel erg lang. Toen bleek dat onze dromen werkelijkheid konden worden en zijn we ervoor gegaan.”

De coronacrisis heeft me aan het denken gezet

Anita is geboren en getogen in Den Haag. Ze woonde met haar gezin in Boskoop en Waddinxveen. “Ons huis hier hebben we al verkocht; we huren nu iets gemeubileerds tot we echt vertrekken. Dat is eind februari.” Zo’n vier, vijf jaar geleden besloten ze serieus te onderzoeken of ze zouden kunnen emigreren, en waar naartoe. “We zijn uitgekomen op Spanje”, vertelt Anita. “En daar hebben we een huis gekocht.” Ze laat foto’s zien van een villa met zwembad, omringd door palmbomen. “Ons huis ligt op een berghelling, met mooi uitzicht.” 

Onze droom bleek niet zo onbereikbaar

Was de droom om te verhuizen er al langer, een vertrekdatum was er niet, tot opeens alles in een stroomversnelling kwam. “Mensen wilden heel graag ons huis kopen; we werden benaderd, toen ging het allemaal heel snel.”

Corona heeft haar de ogen geopend, zegt ze. “Ik heb altijd met heel veel plezier mijn werk gedaan en mijn eigen bedrijf gehad. Ik dacht zelfs dat ik niet zonder zou kunnen. Het is altijd mijn kindje geweest. Maar toen kwam de coronacrisis en moest mijn salon maanden dicht, dat heeft me wel aan het denken gezet. Er is meer in het leven. We zijn nu nog gezond en fit, nu kan het nog.” Volgens Anita dromen veel mensen van wonen in het buitenland, maar denken ze dat het onbereikbaar is. “Wij hebben alles doorgerekend en toen bleek het helemaal niet zo onbereikbaar. De huizenprijzen zijn heel anders in Spanje en het leven is er veel goedkoper.” Hoe ze zich voorbereidt op het Spaanse avontuur? “Uiteraard de taal leren, we hebben al twee jaar Spaanse les. Maar we gaan het ook gewoon ervaren. We gaan boodschappen doen op de markt, we gaan motorrijden en we gaan Spanje verkennen.”

Of ze in Spanje ook weer een bedrijf begint? “Zeg nooit nooit. Ik neem wel mijn spullen mee en ik heb mijn handen bij me. Maar een salon zoals nu, dat denk ik niet.” 

Haar klanten weten inmiddels dat ze binnenkort vertrekt. “Ik wil het graag goed achterlaten”, zegt Anita. “Veel klanten komen al 26 jaar bij mij, ik hoop dat de zaak nog wordt overgenomen.” De komende tijd staat in het teken van afsluiten en afscheid nemen. “Veel mensen willen nog langskomen voor een behandeling en ik heb opheffingsuitverkoop. Toen ik die posters ophing, kwam het wel even binnen. Alles is nu voor het laatst.”

De spullen staan al in het Spaanse huis. Ze gaat er Oud & Nieuw vieren. “Daarna zijn we nog even terug in Boskoop, maar eind februari vertrekken we echt. Heel spannend, maar ook heel veel zin in.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 367