Directeur Gerard Bel neemt afscheid van de School met de Bijbel in Benthuizen.
Directeur Gerard Bel neemt afscheid van de School met de Bijbel in Benthuizen. (Foto: School met de Bijbel)

Directeur neemt afscheid van school

BENTHUIZEN - Directeur Gerard Bel van de School met de Bijbel in Benthuizen neemt na tien jaar afscheid van deze school. "De school heeft onder zijn leiding hard gewerkt aan een goed pedagogisch klimaat waarbij het met en van elkaar leren centraal stond." Afgelopen vrijdag nam de school feestelijk afscheid van 'een gewaardeerde directeur'.

Gerard Bel: "Gevoelsmatig had ik een klik met Benthuizen maar ik kende de school verder niet echt. Ik trof op de school een chaotische situatie aan, want de school had lang geen eigen directeur gehad. Wat opviel was dat de verbondenheid ontbrak. Er was duidelijk behoefte aan iemand die aanwezig zou zijn. Ik vond het belangrijk voor de school om benaderbaar te zijn, zodat iedereen bij mij terecht kon. Ik heb nooit het idee gehad om tien jaar op de school te blijven, maar de verbondenheid met het team maakte dat ik langer bleef".

Bel maakte hoogte- en dieptepunten mee. "Moeilijk was het overlijden van een ouder van drie leerlingen, een kindje van één van de ouders en beide ouders van een teamlid. Dat doet wat met je als directeur. Op dat moment heeft de school een grote plek in de gemeenschap en je ervaart dat de school meer is dan een plek waar kinderen alleen maar leren. Hoogtepunten waren er genoeg. De pleinwacht, maar ook het voetballen met de kinderen. In de lunchpauze met het team heb ik veel lol en verbinding ervaren. Dat ga ik enorm missen. Heel mooi is de ruimte die ik heb gekregen om te groeien in de rol van directeur. Op een bepaalde manier gaat een school een beetje op je lijken, je neemt de mensen aan die op de school passen. Ik kom inmiddels op veel scholen, maar deze school is en blijft het allerleukste!"

Bel zag zichzelf als 'de chef van de toko, maar wel benaderbaar'. "Iemand die een geintje maakt en niet ver weg staat. Soms werden leerlingen naar mij toegestuurd, dat vond ik voor hen heel ellendig maar het had ook vaak een reden. Ik probeerde altijd goed naar hen te luisteren en snapte vervolgens die kant van het verhaal." Een uitspraak van een leerling is hem altijd bijgebleven. "Op een dag was ik aan het voetballen op het schoolplein en de bel ging. Een leerling uit groep 6 keek mij verbaasd aan en vroeg ‘hoe doet u dat?' U bent meester Bel, dus u luidt toch altijd de bel?'"
Gerard Bel legt uit wat zijn nieuwe uitdaging wordt. "Ik word onderwijsadviseur en ik ga bijdragen aan scholen die willen toegroeien naar het loslaten van het leerstofjaarklassensysteem. Ook ga ik coaching van leerkrachten en MT verzorgen en werken aan het thema van een professionele schoolcultuur." In de nieuwbouw van de school zit volgens Bel 'helaas veel vertraging'. "Het eerste gesprek met de gemeente was in 2011. Het ontwerp is nu gelukkig af. Het wordt een gebouw waar in de toekomst met een nieuwe directeur heel mooi onderwijs kan worden gegeven."