Een leuke kerstfoto, vorige week op de kerstmarkt van Yuverta in Boskoop. Scholieren tot en met 17 jaar hoeven tot elkaar geen anderhalve meter afstand te houden volgens de Rijksoverheid.
Een leuke kerstfoto, vorige week op de kerstmarkt van Yuverta in Boskoop. Scholieren tot en met 17 jaar hoeven tot elkaar geen anderhalve meter afstand te houden volgens de Rijksoverheid. (Foto: Morvenna Goudkade)

Kerstmarkt kon nog net, scholen nu dicht

BOSKOOP - Een vrolijk moment bij Yuverta in Boskoop. Bij de vmbo-school werd vorige week een kerstmarkt gehouden, door vierdejaarsleerlingen, als opdracht voor het praktijkvak Ondernemen. Niemand wist nog dat een paar dagen later het land weer in lockdown zou gaan en alle scholen moesten sluiten.

Morvenna Goudkade 

Ook al wordt het een sobere kerst, de leerlingen van Yuverta Boskoop hebben hun bijdrage geleverd om er iets van te maken. Tijdens de kerstmarkt op het schoolterrein staan de scholieren met zelfgemaakte kerststukjes en kerstkransen, kerstballen, kersttaartjes en nog veel meer. De vijftien- en zestienjarigen hebben zich enorm uitgesloofd.

Blonde Kerst staat met taartjes op de markt

Thyra de Bruin en Isis Ronselaar staan bij hun zelfgemaakte groene kerstdecoraties. Ze hebben al goed verkocht: ouders en overige familieleden mogen langskomen om spullen te kopen en daar wordt flink gebruik van gemaakt. Jeroen van Duijn brengt met medeleerlingen sateetjes en frisdrank aan de man. Sterre Krijgsman, Tara Kauffmann en Stan van Zuylen zijn al bijna door hun zelfgemaakte kerstballen heen. “We hebben ze gemaakt bij Techniek”, vertelt het trio. “En we hebben flink winst gedraaid. Onze kostprijs was €0,30; we hebben de ballen verkocht voor €1,50.” Ook de dames van Blonde Kerst zijn zeer tevreden. Gehuld in kerstruien en kerstmutsen staan ze in hun kraam, die is aangekleed met kerstboompjes. Joëlle Harkes, Stella Smith, Carlijn Kreft en Jet de Haan scoren met hun appeltaart en met vogeltaartjes. “Alles zelf gemaakt”, meldt Jet trots. De naam Blonde Kerst is geïnspireerd door het hippe merk Blond Amsterdam, vertellen de meiden. “Omdat wij best wel blond zijn allemaal.”  Hun docent, Raymond van den Bosch, loopt intussen rond als kerstman. “Voor deze opdracht moesten ze met groepjes een eigen onderneming starten. Met elkaar de kerstmarkt organiseren en dan zelf producten aan de man brengen.”

Hij is trots op zijn leerlingen. “Het complete plaatje, he? Ze moesten een businessplan schrijven, maar ook zogenaamd bij de bank gaan praten. Het kerstplein inrichten, de inkoop, de verkoop, alles.” Op school krijgen leerlingen les in vakken als koken, bloemsierkunst, techniek en houtbewerking en dat kwam allemaal goed van pas. “Je ziet alles terug bij de horecakramen, bij de groendecoratiekramen, bij de creatieve kramen.” Na afloop wordt duidelijk dat Thyra en Isis met hun groepje de meeste winst hebben gemaakt, de kerststukjes zijn heel goed verkocht. Op nummer twee staan de dames van Blonde Kerst en op nummer drie een kraam met patatbakkers.

Nog nagenietend van de kerstmarkt, zou deze week nog veel meer op het programma staan, vertelt schoolleider Nadia Vonk. Inmiddels is Yuverta, net als alle andere scholen gesloten. “Ik vind het wel zuur. We zouden nog een kerstontbijt en een kerstlunch houden. Alles zoveel mogelijk coronaproof, met tasjes die we op tafel zouden zetten, zodat de kinderen niet met hun handen overal aanzitten. Na de persconferentie van dinsdag, hadden we juist nog van alles op touw gezet. Toen werd bekend dat de basisscholen vervroegd vakantie kregen, maar dat het voortgezet onderwijs open zou blijven. Het is anders gelopen, wel heel jammer.”

Ze zijn nu alles goed aan het regelen, zegt Vonk. "De examentoetsen mogen doorgaan, de oudergesprekken doen we online. De leerlingen komen in tijdsblokken nog hun kluisjes leeghalen en afscheid nemen.” Met het docententeam zijn ze kerstpakketjes aan het maken, vertelt de schoolleider. "Die zijn voor de leerlingen. We willen ze toch nog iets leuks meegeven.”