De Vereniging Vrouwen van Nu/Plattelandsvrouwen Benthuizen wordt opgeheven.
De Vereniging Vrouwen van Nu/Plattelandsvrouwen Benthuizen wordt opgeheven. (Foto: Vereniging Vrouwen van Nu/Plattelandsvrouwen Benthuizen)

Vrouwen van Nu Benthuizen opgeheven

BENTHUIZEN - Na bijna 85 jaar wordt de Vereniging Vrouwen van Nu/Plattelandsvrouwen Benthuizen opgeheven.

Op 8 juni 1937 werd in Benthuizen de plaatselijke afdeling van ‘De Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen’ opgericht. Bij de start waren gelijk 28 dames lid met als presidente mevrouw Diephout-Van Straalen. De speerpunten waren onder meer meewerken aan de verbetering van de culturele, maatschappelijke, hygiënische en economische toestanden op het platteland; bevordering van de ontwikkeling op het platteland van het vakonderwijs voor vrouwen en meisjes; en het aankweken van belangstelling voor het leven op het platteland.

De vereniging was bijzonder actief met het organiseren van avonden, cursussen en excursies. Direct na de oprichting werd al een kook-zuivelcursus aangevraagd en gevolgd. "Hoewel er in het begin grappen werden gemaakt over het feit dat de dames ook graag een clubje wilden hebben, lieten de dames al gauw zien dat het hun ernst was met het verbeteren van situaties: zo werd de gemeenteraad voorgesteld een consultatiebureau op te richten en werd om medisch toezicht op de leerlingen op de scholen gevraagd." Van oktober 1942 tot juli 1945 lag het verenigingsleven stil, om daarna met een herziene ledenlijst verder te gaan onder de naam Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. In de jaren 1945-1975 waren de boerinnen nog steeds goed vertegenwoordigd in de vereniging, maar het aantal vrouwen met een andere achtergrond nam toe. "De Plattelandsvrouwen in Benthuizen droegen bij aan de oprichting van de kleuterschool en de peuteropvang. De cursussen gingen steeds vaker over moderne onderwerpen zoals woninginrichting, maatschappelijk werk, emigratie, opvoedkunde en vrede. Deze trend zette zich in de jaren zeventig door. De ‘commissie vrouw’ zette zich in om het emancipatieproces bij de leden te bevorderen. Zo werd er actie gevoerd voor gelijke beloning en steunde men vrouwenemancipatie in andere landen." De aandacht was gericht op de vorming en ontplooiing van de vrouw. Zo werd ook de naam gewijzigd van ‘Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen‘ in ‘Vrouwen van Nu’. "Momenteel heeft de Vereniging Vrouwen van Nu, Afdeling Benthuizen 57 leden en zijn er, voor zover covid geen roet in het eten gooide, zoveel mogelijk activiteiten doorgegaan. Helaas heeft het bestuur geen nieuwe bestuursleden kunnen vinden. Dit heeft het bestuur, in samenspraak met de leden, doen besluiten de afdeling Benthuizen per 1 januari 2022 op te heffen.

"Zowel onder de leden als binnen het bestuur heerst een gevoel van spijt dat aan bijna 85 jaar verenigingsleven een einde komt. Toch blikken wij met plezier terug op deze leerzame en gezellige periode die enkele generaties vrouwen hebben kunnen genieten."