Henk Grader.
Henk Grader. (Foto: AOV)

"Bestaat afscheid nemen van de politiek? Ik denk eigenlijk van niet"

PURMEREND - Met enige weemoed heb ik afscheid genomen van 20 raadsleden uit de Purmerendse gemeenteraad. Het lijkt mij niet goed als er zoveel leden in een keer worden vervangen maar een frisse wind en vers bloed is misschien ook weleens goed. De afzwaaiers mochten nog een laatste keer in de schijnwerpers op het stadstoneel staan, dit keer in de Purmaryn en niet in de raadszaal, die was te klein voor dit festijn. 

Als eenmaal het politieke bloed door de aderen stroomt, is het moeilijk om los te komen

Er zijn best wel veel leden uitgestroomd maar met hetzelfde college op de bok is het alleen een kwestie van een ander orkest dat met z`n twintigen dezelfde toon speelt. Mocht er iemand in gewetensnood zijn en niet meespelen, blijft er altijd nog een ruime meerderheid over om tot een klinkend geheel te komen oftewel een raadsmeerderheid om besluiten te nemen.

Ik maak even een willekeurige keuze van afzwaaiers dwars door de partijen heen en belicht enkele steunpilaren.

Fred Beijert is een standvastige GroenLinkser die toen het stormde in de fractie noodgedwongen voorzitter werd, maar dat altijd op zijn geheel eigen wijze heeft gedaan. Hij noemde de raadzaal altijd liefkozend het clubhuis. Als groot beschermer van het Beusebos is zijn volgende clubhuis misschien een boomhut of ketent hij zich wellicht vast aan een boom aldaar.

Voorgevel

Jan Peter Dompeling (VVD) kreeg zelfs een koninklijke onderscheiding opgespeld door zijn vrouw, zou zij op dat moment nog gedacht hebben aan de woordgrap waar haar man de landelijke televisie (RTV Purmerend ging nationaal) mee gehaald heeft? Het ging over de voorgevel van de Purmaryn, Dompeling destijds: "Wanneer mijn vrouw bijvoorbeeld een nieuwe voorgevel nodig heeft dan wordt er eerst in de portemonnee gekeken, want ja verfraaiing kost geld". Hij is befaamd om zijn humor, dat moge duidelijk zijn.

Wind uit Beemster

Jeroen Adolfs gaat ook het toneel verlaten, uitgerekend hij voor wie afscheid nemen eigenlijk niet bestaat. Hij deed het niet en hij wil het niet. Adolfs heeft verschillende keren deel uitgemaakt van de PvdA-fractie maar was nu niet meer bestand tegen de wind uit de Beemster en stond daardoor niet op een verkiesbare plaats.

Grijze pakken of...

Henk Grader, de man met de typerende tomahawk haardracht, verlaat de raad en de ouderenpartij de AOV wordt weer een partij van grijze pakken en ondersteuners van de wethouder. Of zal Heleen Kokkeel het echte verschil gaan maken?  

Dan de scherven van de PVV; Rob van Dongen en Shirley Soenjoto zijn ook opgeveegd. Het waren beiden geen spraakmakende leden, alleen bij asielzaken stonden zij even op maar dat zit nou eenmaal in de genen van die partij.

De Christendemocraat Annemiek Nuijens is het schoolvoorbeeld van de ideale politica. Altijd correct en beschaafd zij was echt de Moeder-overste van de Raad. Een vrouw zoals zij gaat gemist worden.

Tom de Jong (D66) is een man met een scherpe visie en een groot sociaal hart, hij zette zich stevig in voor het sociale domein en de woningbouw en ook zijn mede raadslid Patrick Blokzijl, de stille kracht en politicoloog, is na ruim 20 jaar Purmerendse politiek vertrokken. Wat is de grote uitstroom toch jammer voor die partij, ik ben benieuwd wie straks de Phoenix-rol op zich neemt.

Mooie woorden

Er werden mooie woorden gesproken door burgemeester Don Bijl en met een bloemetje voor de partner in de knuisten kan men op zoek naar een nieuwe hobby. Maar als men eenmaal het politieke bloed door de aderen heeft stromen is het moeilijk om los te komen van het spel, dus bestaat afscheid nemen in de politiek? Ik denk het niet.

Ik wens de nieuwe leden een lang politiek leven in de Purmerendse gemeenteraad en samenleving.

Chris de Vries

Annemiek Nuijens.
Fred Beijert.
Tom de Jong.