Beetje vreemd

Er zijn allerlei vormen van inspraak en medezeggenschap in ons land en dat is een mooi gegeven. Maar het kan ook te gek. Wanneer je op politiek-bestuurlijk niveau wil meepraten dan is aangewezen route die via de politieke partijen. Het staat iedereen vrij om lid te worden van een partij en op die manier invloed te hebben op het beleid. Juist op lokaal niveau is dat een prima optie. Sluit je aan bij een politieke partij (voor het geld hoef je het niet te laten), word actief binnen de afdeling en voor je het weet komt jouw idee of opvatting in het beleid tot uitdrukking. Simpeler kan ik het niet maken.

Des te opmerkelijker vind ik een initiatief van enkele inwoners van Beemster. Zij richtten een stichting op, Stichting Beemster Vanzelfsprekend’. De Stichting wil het goede van de Beemster behouden en opkomen voor de belangen van de polder en haar inwoners. Prima natuurlijk, maar daar is in de allereerste plaats de gemeenteraad voor. Gekozen volksvertegenwoordigers die het gemeentebestuur controleren, initiatieven indienen en het bestuur van de gemeente mede vorm geven. Je mag er toch van uitgaan dat ook zij opkomen voor de belangen van de bewoners én van de stad en polder.

Ik moet er niet aan denken dat allerlei buurten, wijken, straten net als ‘Beemster Vanzelfsprekend’ zichzelf tot spreekbuis c.q. belangenbehartiger verklaren en als het ware het gesprekspartnerschap van de gemeente opeisen. 

Natuurlijk, Beemster Vanzelfsprekend’ is een mooi initiatief. Maar het komt op mij over als een motie van wantrouwen aan het adres van de gekozen volksvertegenwoordigers. En dat gaat mij nu net iets te ver. Ben je het niets eens met het functioneren van raad of college? Sluit je dan aan bij een politieke partij en wendt je invloed aan langs die weg. Het voorkomt allerlei overleg, onnodige discussies en tijdverlies.