Jordy en Amber voeren dieren wekelijks met andere vrijwilligers. Wil jij ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met hun ouders Geert en Monique van de Berg
Jordy en Amber voeren dieren wekelijks met andere vrijwilligers. Wil jij ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met hun ouders Geert en Monique van de Berg ((Foto: Monique van de Berg))

Goede voornemens? Word vrijwilliger bij Dierenpark Schagerbrug

Algemeen

SCHAGERBRUG - Aan langslopend bezoek hebben de dieren van Dierenpark Schagerbrug geen gebrek. Dagelijks komen er tientallen kinderen met hun ouders of verzorgers voorbij als ze naar school of opvang gaan. Sommigen komen zelfs met een kapje brood of slablaadjes, dus de beesten worden aardig verwend. Maar het echte werk, voeren, stallen uitmesten en hooiruiven vullen, wordt gedaan door een groep vrijwilligers. En laat er nu net één van stoppen wegens een verhuizing naar de andere kant van het land.....

Het rooster is gemaakt, maar het wordt na de verhuizing van een van de vrijwilligers erg krap. Vrijwilligers van Dierenpark Schagerbrug komen 1 keer in de week langs om de dieren te voeden, de ruiven te vullen en de stal uit te mesten. Maar in tijden van nood komen ze natuurlijk vaker langs.

Handen uit de mouwen

De familie Van de Berg uit Schagen, bestaande uit vader Geert, moeder Monique, en kinderen Jordy (16) en Amber (12), komen wekelijks langs om de handen uit de mouwen te steken. “Wat is er nu leuker dan met je gezin tussen de dieren te zijn,’’ vertelt Monique lachend. “Vooral de jongste telg, Amber. heeft de smaak te pakken en is niet weg te slaan bij de herten.”

De familie begon zo’n 4 jaar geleden als vrijwilliger bij het Dierenpark. Inmiddels is Monique tevens penningmeester van de De stichting Hertenkamp Schagerbrug die het beheert. Zij krijgt geld van de gemeente Schagen voor het voer en het onderhoud. Voor overige kosten houdt de Stichting collectes.

“Het is fijn om naast je gewone werk iets te doen met je handen,’’ zegt Geert, veegmachinist bij de gemeente Schagen. ‘’Als je aan komt lopen, komen de dieren je tegemoet. Natuurlijk willen ze eten, maar ze geven je het gevoel dat ze blij zijn om je te zien. In het kader van goede voornemens, ik zou zeggen, word vrijwilliger bij ons team.”

Verse eitjes

De groep bestaat op dit moment uit 11 man, kinderen niet meegerekend. Vooral op de woensdagochtend is er nog iemand nodig. Als je lekker doorwerkt, ben je in een uurtje al klaar. Het moet alleen wel voor 10.00 uur, anders duurt het te lang dat de dieren geen eten hebben.  ”Je begint met het voederen van de beesten, het vullen van de waterbakken en het bijvullen van de hooiruiven. Daarna ga je de stallen mesten en even kijken of alles in orde is bij de de konijnen en de kippen. Als bonus mag je de verse eitjes die de kippen gelegd hebben meenemen. Heerlijk toch,’’ vertelt Geert. 

“Als er meer vrijwilligers zijn, kunnen we ook andere klusjes doen,’’ vult zijn vrouw Monique aan. “We moeten regelmatig brandnetels weghalen, de schelpenpaden onkruidvrij maken, kapotte hekken maken en greppels schoonmaken. Zeker met deze regen is het van groot belang dat ze leeg zijn.’’ 

Beestenboel

Op dit moment bestaat het park uit vier herten, 10 kippen, 2 konijnen, 7 geiten en 2 schapen. Maar er komen nog dieren bij. “Er zijn geitjes gedekt, dus in mei hebben we straks jonge geitjes. Tevens krijgen we later dit jaar nog lammetjes bij de groep. Het wordt een leuke beestenboel.’’ De herten die er vorig jaar nog waren, zijn verhuisd naar een ander dierenpark. De beesten werden bokkerig en het werd te vol.’’

Twee keer per jaar komt de dierenarts voor inentingen en controle. “Dan weten we ook dat de dieren gezond zijn en dat het goed met ze gaat,’’ vertelt Monique. “Met de dieren gaat het dus gelukkig goed, nu moeten we blijven zorgen dat het vrijwilligersgedeelte op pijl blijft.”

Word vrijwilliger

Woont u in Schagerbrug of in de buurt en lijkt het u leuk om 1 keer per week in de ochtend (uiterlijk 09.00 uur beginnen) vrijwilligerswerk te doen bij Dierenpark Schagerbrug? Meld u dan aan bij Geert of Monique van de Berg. Bel naar 06-49973686 of mail naar moniquevandeberg@live.nl.

Dierenpark Schagerbrug houdt herten, kippen, konijnen, schapen  en geiten. Later dit jaar komen er nog lammetjes bij.
Jordy en Amber voeren dieren wekelijks met andere vrijwilligers. Wil jij ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met hun ouders Geert en Monique van de Berg.
Dierenpark Schagerbrug houdt herten, kippen, konijnen, schapen  en geiten. Later dit jaar komen er nog lammetjes bij.