Kees Maas van ChristenUnie Hoorn maakt in zijn vrije tijd graag een ritje op zijn racefiets.
Kees Maas van ChristenUnie Hoorn maakt in zijn vrije tijd graag een ritje op zijn racefiets. Foto: Jan Siebring Fotografie

Fractievoorzitter aan het woord: Kees Maas van ChristenUnie Hoorn

Politiek

HOORN - Kees Maas (43) is fractievoorzitter van ChristenUnie Hoorn. Hij is geboren en getogen in Alkmaar en woont sinds 2008 in Hoorn, samen met zijn vrouw Irene en drie kinderen. In het dagelijks leven is Kees HR-adviseur voor een technisch uitzendbureau en in zijn vrije tijd springt hij graag op de racefiets. Verder houdt hij van hardlopen, is hij graag in de tuin bezig en houdt hij van koken en gezellig samen zijn met vrienden. Kortom; een echte levensgenieter.

Wat wil de ChristenUnie als eerste gaan aanpakken in de gemeente Hoorn?

“Dat is uiteraard de woningnood. Voor jongeren en starters is het op dit moment erg lastig, maar ook voor dak- en thuislozen. Het is belangrijk dat die laatste groep uit de vicieuze cirkel komt en daarom zijn wij groot voorstander van het ‘Housing First-principe’: het recht dat dakloze mensen hebben op huisvesting. Verder is doorstroom belangrijk; zorg voor passende en betaalbare woonvormen, ook voor ouderen. Wat ons betreft zouden we in Hoorn ook iets de hoogte in kunnen en bovendien willen wij inzetten op ‘flexwonen’. Er zijn locaties in Hoorn waar dat op korte termijn te realiseren is. Een ander belangrijk punt voor onze partij is het kinder- en jongerenwerk in Hoorn. Hier mag meer tijd, aandacht en geld in geïnvesteerd worden, omdat het van grote preventieve waarde kan zijn en de druk op de jeugdzorg kan verminderen. Ten slotte staat ChristenUnie Hoorn voor levendige en groene wijken. Al onze inwoners, jong en oud, hebben daar recht op.”

Wat zijn de hete hangijzers (pijnpunten) in de gemeente?

“Dat is in onze ogen de hoogbouw. Daar is nu veel om te doen. Wij zijn van mening dat we ook de mogelijkheden buiten de gemeentegrenzen moeten bekijken. Maar ook: waar in Hoorn zou je iets meer kunnen verdichten? Dat kan echt niet overal, maar er zijn plekken waar dat wél kan. Om slagen te maken en de woningnood deels op te lossen, zullen we deze opties moeten onderzoeken.”

Hoe ziet onze gemeente er over tien jaar uit?

“Een stad met voldoende woningen en levendige wijken, waar voldoende groen is, ruimte voor sport en ontspanning, goede zorg, kinder- en jongerenwerk. Maar ook een stad waar mensen naar elkaar omzien en waar we eenzaamheid proberen tegen te gaan. Kleine gemeenschappen - zoals een kerk, vereniging of wijkcentrum - zijn hierbij van grote betekenis.”

Waarom zouden kiezers op ChristenUnie Hoorn moeten stemmen?

“De ChristenUnie is een partij die vanuit christelijke principes wil werken. Dat komt er in het kort op neer dat we opkomen voor mensen die het echt nodig hebben en in een samenleving leven met rechtvaardige regels.” Kees benadrukt: “Wij staan waarvoor we staan en als fractievoorzitter van de ChristenUnie ben ik daarop aanspreekbaar. Altijd.”