"De kloof tussen de politiek en de burgers wordt steeds groter."
"De kloof tussen de politiek en de burgers wordt steeds groter." Foto: Jan Siebring Fotografie

Menno Jas van DRP: ‘Geen vriendjespolitiek en minder regelzucht’

Politiek

HOORN - Menno Jas (38), samenwonend in Hoorn, is fractievoorzitter van De Realistische Partij (DRP) in Hoorn. Hij werd geboren in het Streekziekenhuis en is dus een rasechte Horinees. Ook zijn jeugd bracht hij voor het grootste deel door in Hoorn. In het dagelijks leven is Menno IT-consultant waarbij hij onderaannemers begeleidt bij grote projecten. Vanwege zijn passie voor auto-elektronica is hij in zijn vrije tijd vaak te vinden bij de autosloperij van een vriend.

Wat wil DRP als eerste gaan aanpakken in de gemeente Hoorn?

“Wij zijn als partij altijd op zoek naar concrete oplossingen voor hedendaagse problemen. Op dit moment geldt dat vooral voor problemen op het gebied van woningbouw, duurzaamheid, immigratie, jongeren en veiligheid. Wij willen de voorrangspositie van asielzoekers met een verblijfsstatus (statushouders) op de sociale huurwoningen-markt beëindigen. We zitten, ook in Hoorn, met een enorme woningnood. Dat asielzoekers met een verblijfsstatus voorrang krijgen op sociale huurwoningen vinden wij geen goed beleid. Zij zouden niet automatisch een urgentieverklaring moeten krijgen. Wat je niet hebt, kun je ook niet weggeven, en dat geldt op dit moment zeker voor sociale huurwoningen in onze gemeente. Verder zijn wij van mening dat inwoners en ondernemers in Hoorn worden benadeeld door vriendjespolitiek en politieke gunsten. Daar blijven wij tegen strijden. Wat ons betreft moet er meer transparantie komen binnen het lokale bestuur.”

Wat zijn de hete hangijzers in de gemeente?

Ik zie dat onze partij gedragen wordt door mensen met verschillende achtergronden en beroepen. Wat ons met elkaar verbindt is de steeds groter wordende kloof tussen politiek en de burger. De opvattingen van bestuurders stroken vaak niet met de realiteit. Daarom vinden wij het belangrijk om altijd naar onze kiezers te luisteren, niet alleen in verkiezingstijd.”

Hoe ziet Hoorn er over tien jaar uit?

“Ik denk dat de gemeente, als het om het stadsstrand gaat, coulant moet zijn met vergunningen. Hoorn is een badplaats in wording; een uitgelezen kans om de economie te stimuleren. Iedereen moet een eerlijke kans krijgen om daarin mee te groeien. En daarom moeten we dus af van die vriendjespolitiek. Sommige gedeeltes van de stad - bijvoorbeeld het centrumgebied van de Kersenboogerd - gedeeltelijk slopen, vernieuwen en efficiënter bouwen zouden de stad goed doen.”

Waarom zouden kiezers op DRP moeten stemmen?

“Wij zijn geen doorgewinterde politici met dubbele agenda’s. DRP denkt het verschil te kunnen maken en is besluitvaardig. Niet lullen maar poetsen. Wij staan voor de inwoners en ondernemers, en niet andersom. Maar wat ik vooral wil zeggen is: het maakt niet uit wat je politieke kleur is, als je maar gaat stemmen. Zeker in deze tijd.”