De jongeren ondernemen verschillende activiteiten, zoals groepswandelingen.
De jongeren ondernemen verschillende activiteiten, zoals groepswandelingen. (Foto: aangeleverd)

'Ik had behoefte aan meer diepgang'

REGIO - De organisatie van Jongeren van West-Friesland ziet hoeveel impact de coronamaatregelen hebben (gehad) op jongeren. Bijna alle jongeren die zij spreken geven aan last te hebben van eenzaamheid en/of somberheid en hebben moeite met het leggen van nieuwe contacten. Door middel van evenementen probeert Jongeren van West-Friesland jongeren tussen de 18 en 39 jaar in verbinding te brengen met elkaar én zichzelf.

Jongeren van West-Friesland zet zich in voor mentale gezondheid van jongeren

De organisatie vindt het belangrijk dat de jongeren zichzelf kunnen zijn, persoonlijke moeilijkheden kunnen delen en elkaar uitdagen om zichzelf te ontwikkelen. Door op een gezonde manier met elkaar te verbinden, hopen ze dat de activiteiten bijdragen aan de algehele gezondheid, fysiek én mentaal. Het initiatief is in 2019 opgezet door Anoek Harder (25), vanuit een wens naar meer verbinding en open contact en activiteiten die niet perse om alcohol draaien. "Ik had behoefte aan meer diepgang dan de gesprekken 'Hé, alles goed? Ja, met jou?'." Ondertussen is ook Fleur Lassche (24) aangesloten bij de organisatie en blijft de groep groeien. Al meer dan vierhonderd jongeren zijn betrokken. Ze worden bereikt via de Facebookgroep, Instagram en een Whatsappgroep.

Persoonlijke grenzen

Iedere maand organiseert Jongeren van West-Friesland activiteiten, zoals 18 februari ‘Kletspraat’ waarbij het thema 'Persoonlijke grenzen' wordt besproken. Hoe ga je met elkaar om? En hoe kun je je grenzen aangeven? Door de misstanden rondom The Voice of Holland is dit een erg actueel thema. Daarnaast organiseren ze een ijsbad-workshop, waarbij je middels ademhalingstechnieken je eigen angsten gaat overwinnen in een bad met ijs. Er zijn groepswandelingen, bordspellenavonden, binnenkort een Valentijnsactie en er staat deze zomer een kampeerweek op de planning.

Aansluiten

Alle jongeren uit West-Friesland tussen de 18 en 39 jaar zijn welkom. Wie ook aan wil sluiten, kan de groep vinden op social media (@jongerenvanwestfriesland). 


Kijk ook op www.jongerenvanwestfriesland.nl .


Vaccineren in Hoorn op 5, 6 en 12 februari

HOORN - Inwoners van Hoorn kunnen zich zaterdag 5, zondag 6 en zaterdag 12 februari in hun eigen woonplaats laten vaccineren tegen corona. GGD Hollands Noorden heeft speciaal voor de Horinezen een tijdelijke vaccinatielocatie ingericht in de Noorderkerk, Kleine Noord 30. Uiteraard zijn ook bezoekers uit andere plaatsen welkom.

In de kerk kunnen mensen niet alleen terecht voor een boosterprik. Ook inwoners die nog niet eerder zijn gevaccineerd kunnen daar terecht voor hun eerste prik. Het vaccineren van kinderen is niet mogelijk in de kerk. Voor een vaccinatie in de Noorderkerk hoeft geen afspraak te worden gemaakt. Wel is het nodig een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Iedereen is welkom tussen 09.00 en 17.00 uur. Mensen kunnen dus op 5, 6 en 12 februari terecht. De GGD is tijdens genoemde openingstijden aanwezig in de Noorderkerk.

Inwoners die nog twijfelen over een coronavaccinatie kunnen terecht bij een kraam op de weekmarkt. Daar zijn GGD-artsen en -verpleegkundigen aanwezig om het gesprek aan te gaan. Inwoners kunnen daar terecht met al hun vragen. Vaccineren is en blijft een vrijwillige keuze. Mocht na een gesprek met een GGD-medewerker blijken dat degene toch gevaccineerd wil worden, dan kan de prik gelijk worden gehaald in de nabijgelegen Noorderkerk. De GGD-marktkraam staat opgesteld op de hoek Breed en de Gedempte Turfhaven. De entree van de Noorderkerk is bereikbaar via de Veemarkt.

Ander moment

Mensen die de boosterprik op een ander moment willen halen, kunnen terecht op een van de GGD-vaccinatielocaties in Den Helder, Middenmeer, Hem of Alkmaar. Kijk voor actuele openingstijden op www.ggdhn-corona.nl .