Sociaal Hoorn wil meer sociale huurwoningen binnen de gemeente.
Sociaal Hoorn wil meer sociale huurwoningen binnen de gemeente. (Foto: aangeleverd)

Meer sociale huurwoningen noodzakelijk

HOORN - In Hoorn, Zwaag en Blokker is het mooi om te wonen, al is er een groot tekort aan betaalbare woningen. Sociaal Hoorn vindt dat er voor iedereen die dat wil een betaalbare huur- of koopwoning moet zijn. Sociaal Hoorn maakt een punt van meer sociale huurwoningen binnen de gemeente om wachtlijsten in te korten en opvang in noodsituaties blijvend mogelijk te maken.

In de raadsvergadering van 8 februari gaat Sociaal Hoorn twee moties indienen om het college te verzoeken om tweehonderd sociale huurwoningen op het Pelmolenpad en vijftig jongerenwoningen op het P&R-terrein te bouwen. Op dit moment komen in het hele gebied slechts 121 sociale huurwoningen. Dat vindt Sociaal Hoorn veel te weinig. Zeker omdat er eerst nog 42 worden gesloopt aan de Zuiderkruisstraat. De grond om te bouwen wordt steeds schaarser in Hoorn. We moeten nu echt een keuze maken. Bouw sociaal en voor jongeren!

Intermaris verkoopt elk jaar veertig sociale huurwoningen. Sociaal Hoorn wil dat dit stopt en dat de gemeente jaarlijks deze veertig sociale huurwoningen opkoopt, tot het moment dat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Deze opbrengst mag Intermaris alleen in de gemeente Hoorn besteden voor nieuwe sociale huurwoningen.

Waar dat mogelijk is wil Sociaal Hoorn meer hoogbouw. Wel een 'Hoornse hoogte': niet hoger dan acht verdiepingen en de wijken mogen niet volgebouwd worden met hoogbouw. Bij elk nieuw project moeten sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen worden gerealiseerd. Sociaal Hoorn wil dat de gemeente blijft doorgaan met het verstrekken van startersleningen voor inwoners die een eerste huis willen kopen. Woningzoekenden met een economische binding of die hier aantoonbaar hebben gewoond, moeten voorrang krijgen. Stem 16 maart voor een socialer Hoorn, stem Sociaal Hoorn!