Wat blijkt: focus zit niet in ons oerinstinct.
Wat blijkt: focus zit niet in ons oerinstinct. (Foto: Adobe Stock)

Wisselen van taken vermindert focus

Werken op kantoor (of aan de keukentafel) is gezellig, maar zorgt regelmatig voor afleiding. Een voorbeeld: je bent nét lekker bezig met een verslag, als er een collega aan je bureau staat met een vraag. Deze taakwisseling verlaagt tijdelijk je IQ, zo onderzocht neuropsycholoog Mark Tigchelaar.

Begin je met een taak? Maak deze af

Wat blijkt: focus zit niet in ons oerinstinct. We hebben van oudsher geleerd dat we altijd alert moeten zijn voor gevaar. Het duurt dan ook wel even voordat je helemaal in 'de flow' zit. Dit komt door het aandachtsresidu. Je hersenen blijven altijd even 'hangen' bij een vorige taak, zoals een mail die tussendoor je hebt beantwoord. Als je regelmatig van taak wisselt, wordt jouw hersencapaciteit gevuld met 'oude' taken. Het gevolg: er is twintig procent meer kans om een fout te maken. Zelfs even scrollen op je telefoon zorgt voor een tijdelijke daling van 10 IQ punten. Je brein heeft een minuut nodig om hiervan te herstellen. Bij een ingewikkeldere taak kan de hersteltijd van het brein zelfs oplopen tot een kwartier. 


Een tip om je focus te verbeteren: aanraken is afmaken. Begin je met een taak? Maak deze af, voordat je aan een nieuwe taak begint. 


Kortom: geen belletjes, mailtjes of appjes tussendoor. Hierdoor krijg je meer controle over jouw werk, en verdwijnt gevoel dat je nog iets 'moet' afmaken.