Nico en Rosemarie van Eijck zijn terug uit Nepal. Ze zijn ontzettend trots wat ze daar voor elkaar hebben gekregen voor  de Shree Yagyamati Secondary School.
Nico en Rosemarie van Eijck zijn terug uit Nepal. Ze zijn ontzettend trots wat ze daar voor elkaar hebben gekregen voor de Shree Yagyamati Secondary School. (Foto: aangeleverd)

Nico en Rosemarie dankbaar voor giften aan Shree Yagyamati Secondary School Nepal

EDAM / HOORN – Nico en Rosemarie van Eijck zijn terug uit Nepal. Ze zijn ontzettend trots wat ze daar voor elkaar hebben gekregen voor  de Shree Yagyamati Secondary School. Het stel vertrok enkele maanden geleden naar Nepal om daar de handen uit de mouwen te steken- en gedoneerd geld mee te brengen- om zo wat te kunnen betekenen voor de kinderen uit de armste klasse daar. 

'Dank, dank, dank aan alle gulle gevers'

“Dank, dank, dank. Dat is het eerste wat we willen zeggen tegen alle gulle gevers uit de regio. Dankzij de vele donaties die wij hebben mogen ontvangen, hebben we kunnen realiseren dat 50 kinderen tussen de 2 en 4 jaar naar school/opvang kunnen in Nepal!”, aldus Rosemarie, die geboren werd in Bovenkarspel en ook een tijd in Hoorn woonde. 

Montessori

“Dankzij de aanpassingen die we hebben kunnen doen op de Shree Yagyamati Secondary School is de eerste stap gezet richting Montessori onderwijs. Als de hele school is aangepast, dan wordt de financiële verantwoording voor de gebouwen overgedragen naar de gemeente waardoor er meer subsidie ontvangen wordt om de kinderen goede opvang en goed onderwijs te kunnen bieden", aldus Nico. Van een deel van het ingezamelde geld zijn er o.a. twee docenten extra aangenomen die de komende twee jaar aan het werk kunnen op de school. “Hun salaris wordt de komende twee jaar betaald vanuit onze donaties", vertelt Rosemarie. 

Grote klassen

Nico meldt dat ze de school in Nepal deels zelf met blote handen hebben verbouwd-met wat hulp uiteraard. "Er zijn twee klaslokalen doorgebroken en hier is een groot klaslokaal van gemaakt. Dat grote lokaal is nodig zodat de kinderen met z'n allen tegelijk de les kunnen volgen. Er zijn niet veel docenten dus de klassen zijn groot.” Verder zijn er bedden, tafels en stoelen aangeschaft.

Speeltuin en toiletten

Ook is er vloerbedekking en les- en speelmateriaal aangeschaft. Vervolgens zijn Nico en Rosemarie gestart met het opknappen en inrichten van de speeltuin. Hiervoor is kunstgras en een groot speeltoestel aangeschaft en  tevens een aantal kleine speelattributen. Ten slotte is er gestart met de bouw van drie kindertoiletten.

Kosten hoger dan gedacht  

”Al met al heeft het project voor het goede doel zo een 12000 euro gekost. De kosten waren aanvankelijk toch hoger dan gedacht. Daar schrokken wij soms van. Helaas is er niet genoeg geld overgebleven om de toiletten af te bouwen. Het plaatsen van de wc’s moet nog gebeuren en ook moeten de voorzieningen hiervoor, zoals de riolering en watertanks,  nog worden aangelegd”, aldus Rosemarie. 

Gulle gevers

Om de gehele school op het Montessori niveau te krijgen is het van belang dat de toiletvoorzieningen helemaal mooi afgemaakt worden, een bibliotheek kan worden ingericht en een scheikundelokaal te realiseren. “Daar ligt dus nog wel wat werk en helaas ook wat extra kosten. Het zou geweldig zijn als we deze voorzieningen nog kunnen afmaken voor de kinderen. Wellicht gaat dit nog lukken met een beetje extra geld van gulle gevers. De school kan dan zelfstandig verder en dan is dit project helemaal geslaagd en klaar!” 

Doneren

Rosemarie en Nico hebben de reis en verblijf uit eigen zak betaald. Kijk op YouTube-kanaal Roos en Niek. Donaties kunnen worden gedaan via rekeningnummer NL 06 RBRB 88 34 86 97 29, ten name van N.J. van Eijck.

Afbeelding
Nico aan de slag met het opknappen van het klaslokaal van de Shree Yagyamati Secondary School Nepal.