Fysiek onderwijs kan weer.
Fysiek onderwijs kan weer. (Foto: Morvenna Goudkade)

Scholen gaan open

LANDELIJK- De basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs gaan na de vakantie, maandag 10 januari, weer open. Ook de Buitenschoolse Opvang gaat weer open. Volgens het Outbreak Management Team is dat verantwoord.

Sporten voor de jeugd tot en met 17 jaar kan ook weer vanaf 11 januari (tot 20.00 uur) in de buitenlucht. Op het mbo, de hogescholen en op de universiteiten wordt nog wel online onderwijs gegeven vanwege een toename van het aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie, behalve voor de eerder uitgezonderde groepen. De basisregels voor de corona zijn dezelfde als voor de sluiting.

Het gaat om de volgende regels: 

Met een verkoudheid of andere coronaklachten: blijf thuis en doe een test. Scholen hanteren looproutes, spreiden pauzes, houden schoolklassen zoveel mogelijk gescheiden. Leerlingen gaan zoveel mogelijk alleen naar school. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs dragen mondkapjes in de gang, net als het onderwijspersoneel. Voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in het basisonderwijs, alle leerlingen van het voortgezet onderwijs, en al het onderwijspersoneel in de scholen geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen.  Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Dit dringende test-advies geldt voor iedereen, dus ook voor gevaccineerden. Verder gelden in de scholen in het primair en voortgezet onderwijs nog steeds de basismaatregelen.

Het aantal positieve tests, de 'gemelde personen', van 21 tot en met 28 december 2021 was in heel Nederland 84.398, dat zijn er gemiddeld 482 per 100.000 inwoners. De week ervoor meldde het RIVM 94.864 meldingen, dus er is sprake van een daling. Dat geldt ook voor het aantal ziekenhuisopnames (1063 to.v. 1431) en nieuwe IC-opnames (191 t.o.v. 256). Ook het aantal door de GGD afgenomen testen met een positieve uitslag is gedaald: in week 50 waren dat er 90.852, in week 51 80.981