Dans, schilderkunst en geschiedenis komen samen in deze interactieve voorstelling.
Dans, schilderkunst en geschiedenis komen samen in deze interactieve voorstelling. (Foto: aangeleverd)

Interactie kunstbeleving met toekomst

HOORN - In Expoost aan de Nieuwsteeg in Hoorn was de afgelopen weken een bijzondere expositie te zien: 'Please answer when it rings'. Een nieuwe, interactieve kunstbeleving waar de inwoners van Hoorn kennis mee konden maken. Bij de expositie hoorden ook tien danstheatervoorstellingen. Op uitnodiging van choreograaf en fysiek kunstenaar Jort Faber bracht Annemieke Ooms van het Hoorns Nieuwsblad een bezoek aan deze bijzondere voorstelling. 

Stel je voor: je leest een boek of kijkt een film en plotseling sta je zelf midden in het verhaal. Je ziet de personages van dichtbij. Zo dichtbij dat je ze zelfs kunt aanraken. Je voelt hun spanning, woede, blijheid en angst. Dit is in het kort wat 'Please answer when it rings' inhoudt. Een nieuwe manier van kunstbeleving. Beleving met een grote B, want een bezoek aan deze voorstelling blijft je zeker bij.

In de historische Ceciliakapel beleef je een uniek avontuur dat een grote indruk achterlaat. Als bezoeker verplaats je je tussen de verschillende kamers. Welke verhaallijn ga je volgen? Welk karakter loop je achterna? Sommige scenes zijn behoorlijk heftig. De voorstelling is niet voor niets geschikt vanaf 16 jaar. De vijf performers weten hun gevoelens via dans op een knappe manier op het publiek over te brengen. Zonder dat zij ook maar één woord zeggen, weet je: hier is iets aan de hand, hier klopt iets niet. Je kunt je vinger er alleen niet op leggen. Ook zoeken de performers/dansers contact met het publiek, er is interactie. Zo werd ik door een van de karakters, John, ten dans gevraagd. Bijzonder om zelf een rol te spelen in de voorstelling. Een voorstelling die overigens door iedereen op een andere manier beleefd wordt. Iedereen heeft zijn of haar eigen interpretatie van de dingen die gebeuren. Als bezoeker kun je bovendien invloed uitoefenen op het verhaal. Je kunt ingrijpen als je dat wil. Wat als ik 'nee' had gezegd toen John mij ten dans vroeg? Het is tijdens de voorstelling niet de bedoeling om met elkaar te gaan praten, dat mag je lekker na afloop doen. Wat heb jij gezien? Hoe kwam het op jou over? Welk gevoel had jij erbij? Er is genoeg om over te praten en om over na te denken in ieder geval! 

Deze vorm van kunstbeleving heeft naar mijn idee zeker een toekomst. Het is in het begin even wennen. De omgeving en sfeer doen surrealistisch aan. Al snel ging ik helemaal op in dit bijzondere avontuur. Anderhalf uur even in een andere, mythische wereld. Heb je de voorstelling in Expoost gemist? Niet getreurd. Zoals gezegd: deze voorstelling heeft toekomst. Jort Faber komt dus zeker terug, zodat nóg meer mensen de kans krijgen om hun eigen avontuur te beleven met 'Please answer when it rings'.

Meer info: www.jortfaber.com. Instagram: @jort_faber. Facebook: Jort Faber.