Wat werkgevers moeten weten

REGIO - De Werkgeverslijn land- en tuinbouw zette belangrijke punten voor 2022 werkgevers op een rij.

1. Rookvrije werkplek: sinds 1 januari 2022 moet de hele werkplek rookvrij zijn. Onder voorwaarden mag een beschutte rookplek op het buitenterrein worden ingericht, mits deze losstaat van het bedrijfspand. 

2. Verlenging collectieve cafetariaregeling: voor werkgevers die met internationale seizoenarbeiders werken, is de collectieve cafetariaregeling fiscaal interessant: dankzij deze afspraken kunnen de meerkosten die seizoenarbeiders, die tijdelijk in Nederland verblijven, maken, op een fiscaal gunstige manier worden uitgeruild. 

3. Wijziging AOW-leeftijd: in 2022 is de AOW-leeftijd ten opzichte van 2021 gestegen met drie maanden naar 66 jaar en zeven maanden. Bereikt een werknemer in 2022 de AOW-gerechtigde leeftijd, dan loopt zijn arbeidsovereenkomst van rechtswege af.

4. Doorbetaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022: werknemers hebben dan recht op negen weken (deels) doorbetaald ouderschapsverlof. Opnemen moet in het eerste levensjaar van het kind. 

5. Regeling WW-premie terug: wie een deeltijder in dienst heeft die meer dan 30% overwerkt, betaalt een hoge WW-premie. Dit was al zo, maar vanwege de coronacrisis was deze regeling tijdelijk opgeschort. Maar is nu weer van kracht.

6. Corona: de komende weken heeft het vaccineren van internationale werknemers de aandacht. Werkgevers krijgen informatie om in gesprek te gaan met hun personeel.