Daling WW in Noord-Holland Noord

REGIO - Ondanks corona en de verschillende maatregelen zag het UWV het aantal WW-uitkeringen in 2021 fors dalen. Landelijk nam het aantal uitkeringen met 32,9% af. In Noordelijk Noord-Hollandse regio’s was de daling zelfs sterker. Vooral in Zaanstreek-Waterland daalde het aantal WW-uitkeringen, met 37,4%, sterk. De WW-afname in 2021 volgde op een jaar waarin de WW juist sterk toenam. Inmiddels is het aantal WW-uitkeringen landelijk gedaald tot ruim onder het niveau van februari 2020.

In Noordelijk Noord-Holland zag UWV het aantal WW-uitkeringen ook in de laatste maand van december dalen. Deze daling wijkt af van het landelijke beeld. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen in december met 1,3%. Noord-Holland Noord zag een kleine daling van 0,4% (naar 6.383 WW-uitkeringen). Vooral in de sectoren bouw en industrie en in de sector detailhandel daalde het aantal WW-uitkeringen naar verhouding sterk. 

De vraag naar personeel voor banen die met de energietransitie te maken hebben ligt hoog. Nederland staat voor een forse opgave om de komende jaren de CO2-uitstoot te verminderen. Specifiek voor deze subsector heeft UWV deze week de publicatie Klimaatbanen in de gebouwde omgeving uitgebracht. Deze subsector richt zich vooral op de aanpassingen die gedaan moeten worden bij nieuwbouw maar ook bij de verduurzaming van bestaande gebouwen en huizen. De verwachting is dat de komende jaren de vraag naar personeel alleen maar zal toenemen.