Bom onder nieuwbouw?

Aan de Waterlandlaan verrijzen over niet al te lange tijd maar liefst 284 woningen in drie appartementencomplexen. Sociale huur, middeldure huur en vrije sector woningen. De tekeningen laten fraaie terraswoningen zien en – eerlijk is eerlijk – 284 woningen erbij is meer dan een druppel op een gloeiende plaat. De start van de realisatie van het Waterlandkwartier is alleen al daarom én vanwege het ontwerp veelbelovend.

Onwillekeurig gaan de gedachten terug naar 2006. Voorafgaand aan de bouw van de woningen aan de Oeverlanden was er toentertijd veel te doen over één of meerdere bommen die in dat gebied zouden zijn neergekomen tijdens de 2e wereldoorlog. Na uitgebreid onderzoek trof men één bom aan, een 1900 ponder. Op de dag van de ontmanteling moesten alle ca 3700 bewoners binnen een straal van 500 meter evacueren. De operatie verliep vlekkeloos.

Geen 100 procent zekerheid

Wat bleef waren de ooggetuigen die verklaarden dat er meer dan één bom was gevallen. Deskundigen betwisten die verklaringen, maar 100% zekerheid dat er geen bom meer ligt kon niet worden gegeven.


De plek waar de 284 appartementen zullen komen ligt niet ver van de plek waar de zware blindganger werd aangetroffen. Ik houd er dan ook rekening mee dat straks, als de sloop van de panden is voltooid én voordat het terrein bouwrijp gemaakt wordt, wederom een zoektocht zal plaatsvinden naar mogelijke blindgangers. 


Het is te hopen dat een dergelijke zoektocht niet voor al te veel vertraging van de bouw zorgt. De woningnood is immers hoog en die 284 woningen zijn zeer welkom.