Moeite met afhandeling parkeerboekjes

PURMEREND - Bewoners van de Vooruitstraat in Purmerend hebben moeite met de afhandeling van de overgebleven bonnen in de parkeerboekjes die ze jaarlijks van de gemeente ontvangen. Dit om gasten de gelegenheid te bieden te parkeren. Elke bewoner heeft jaarlijks recht op 5 boekjes met daarin 10 bonnen. De kosten zijn € 15,- per boekje. Volgens Anita, die sinds 30 jaar in het korte deel van de straat woont, spoelt er op die manier flink wat geld door het putje.

"Het gebeurt best regelmatig dat wij van één boekje acht of negen bonnen overhouden. Die boekjes kunnen we weggooien, maar we hebben er wel voor betaald. Ik hoor die geluiden ook van bewoners om ons heen. Het kan niet anders of bewoners in andere straten in het centrum hebben daar ook mee te maken. Wij vinden dat oneerlijk en willen dat we alle ongebruikte bonnen kunnen retourneren. Voorheen mochten we volle bonnenboekjes tot en met 31 januari van het nieuwe jaar teruggeven. Dat is veranderd in 31 december. Dat is toch gek?"

Een van de buren van Anita heeft over de kwestie verschillende e-mails gestuurd naar de afdeling Vergunningverlening Toezicht en Handhaving (VTH) maar stoort zich eraan dat er geen reactie komt.

Namens veel medebewoners maakt ze nog een punt, namelijk de prijs van een parkeervergunning. "Die wordt ieder jaar duurder, is nu digitaal op kenteken. In onze ogen dus voor goedkoper voor de gemeente. Er wordt van alles aan gedaan om het voor ons allemaal duurder te maken, maar van enige compensatie is geen sprake."

Navraag bij de gemeente leert dat onvolledige boekjes nooit worden ingenomen. "De vergunninghouder wordt hierover altijd geïnformeerd, onder andere in de jaarlijkse bewonersbrief. Ook op de website staat het vermeld. Hier is voor gekozen omdat het arbeidsintensief is. Het kost veel tijd om de boekjes te controleren/tellen en voor restitutie te zorgen", reageert communicatieadviseur Roos Zegers. Ze zegt verder dat in 2019 een uitzondering is gemaakt, omdat de vergunninghouders met zoveel wijzigingen (en gedoe) te maken hadden. 

En over de termijn van inleveren van de volle boekjes: "Sinds 2020 is het niet meer mogelijk ongebruikte boekjes te gebruiken tot 30 januari. De parkeerbonnenboekjes kunnen tot 31 december van het jaar worden gebruikt. De boekjes kunnen dus alleen worden gebruikt voor het jaar waarop ze betrekking hebben. Het college heeft besloten dat een bewoner recht heeft op 5 boekjes met 10 dagkaarten per boekje, per kalenderjaar. De boekjes kunnen niet worden meegenomen naar het nieuwe jaar, omdat dit gevolgen kan hebben voor het evenwicht in vraag en aanbod van parkeerplaatsen", aldus Zegers.