Het jaar 2022 is begonnen in een wondere wereld. Wij hebben er op verschillende manieren allemaal mee te maken.

Corona heeft nog steeds een overheersende invloed op onze samenleving. Het gekke is dat de economie in brede zin goed draait, terwijl er in sectoren als horeca en detailhandel het water tot aan de lippen staat. Ook de maatschappelijke invloeden zijn heel voelbaar, nog afgezien van de zichtbare polarisatie in de samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat die polarisatie door de meeste mensen wordt afgewezen, maar daarmee is deze niet weg.

Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt in onze gemeente nu een nieuwe coalitie voorbereid, waarna het nieuwe college wordt gekozen. In lijn met de uitslag van de verkiezingen is voortzetting van het huidige beleid te verwachten, ongetwijfeld met een aantal nieuwe accenten.


Opgaven genoeg zoals het bouwen van voldoende woningen, het leefbaar houden van de stad, nieuwe vormen van mobiliteit inpassen, de agrarische opgaven in het werelderfgoed onder ogen zien en de goede zorg op peil houden.

Bijzonder hierbij is de start van de nieuwe gemeente na de fusie van Beemster en Purmerend. In de geschiedenis van beide gemeenten een mijlpaal. Het komt er nu op aan om te laten zien dat de fusie een meerwaarde heeft. De basis is in ieder geval zorgvuldig gelegd.


Ook zullen wij de gevolgen van het rijksbeleid ervaren. Niet alleen vanwege het coronabeleid maar ook omdat er eindelijk een nieuwe regering is gevormd met nieuwe beleidsvoornemens. Die zien er voor gemeenten niet erg gunstig uit. Ik ga ervan uit dat de gemeenten gezamenlijk zullen proberen hierin verandering te krijgen. De gemeenten hadden bijvoorbeeld een veel grotere rijksbijdrage voor de jeugdzorg verwacht na alle discussie daarover.

De regering staat ook voor de grote opgave om de energietransitie vorm te geven terwijl alternatieven voor gas nog maar een klein deel van de markt kunnen bedienen.

Een grote uitdaging zal zijn het toegankelijk houden van de publieke gezondheidszorg. Betaalbaar maar tevens in staat om plotselinge crisissen het hoofd te bieden.


In deze wondere wereld zien wij op meerdere vlakken verandering, deels als gevolg van corona en deels als gevolg van veranderende internationale verhoudingen. De leverantie van goederen uit Aziƫ is bijvoorbeeld niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Misschien hebben wij ons wel te afhankelijk gemaakt van goedkope lonen landen of van een beperkt aantal landen die bepaalde sectoren van de economie beheersen. Kijk eens naar de schaarste aan chips of fietsonderdelen.


Een onderwerp waar wij liever niet over praten is de internationale veiligheidssituatie. Lang zijn wij verschoond geweest van internationale dreiging maar het beeld is niet rooskleurig met als neveneffect internationale vluchtelingenstromen. De gevolgen hiervan zijn ook in onze samenleving zichtbaar.

Kortom, er is veel aan de hand in onze wereld. Juist in deze omstandigheden is het zo belangrijk om in eigen huis de onderlinge verbinding in stand te houden, elkaar te blijven steunen, elkaar vast te houden. Ook als de meningen uiteenlopen, en dat kan natuurlijk, is onderlinge verbinding en verdraagzaamheid cruciaal. Laten wij daaraan blijven werken.


Don Bijl

burgemeester