Een aantal va de vrouwen in de media.
Een aantal va de vrouwen in de media. (Foto: aangeleverd)

Genomineerden Vrouw in de Media Award

Algemeen

AMSTERDAM - Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM) organiseren elk jaar de Vrouw in de Media Awards. 23 Procent van de experts in het nieuws is vrouw. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Naast de landelijke Vrouw in de Media Award is er ook een Vrouw in de Media Award per provincie. Tot 20 december konden kandidaten voor de Vrouw in de Media Award 2021 Noord-Holland via Vrouwindemedia.nl worden voorgedragen.

Bij de voordracht werd gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2021. Per provincie werd door een regionale jury een selectie van finalisten gemaakt. De jury voor Noord-Holland bestaat uit Vivian Acquah (juryvoorzitter), Inclusieve Workplace Wellness Advocate, Isabella Prins, presentator/verslaggever bij NH, radio en televisie, Corine de Vries, hoofdredacteur Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant, Mirjam Hubregtse, expert profilering en personal branding, managing partner trainingsbureau Room to Grow en Winnares Vrouw in de Media Award 2019 Noord-Holland en June Hoogcarspel, radiopresentator NH.


De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2021 Noord-Holland zijn:

Maaike van der Aar, landelijk bestuurder FNV Jeugdzorg, Purmerend, strijdt voor een drastisch versimpelde en betere jeugdzorg. Progressief onderhandelaar, sparringspartner en adviseur. Zet stevig in op de emancipatie van,- en een betere positie voor (ervarings)professionals in de jeugdzorg. 

Sara Alaoui-Dekker, ervaringsdeskundige seksueel geweld, Amsterdam, is een ervaringsdeskundige die anderen ondersteunt in het verwerkingsproces van seksueel misbruik. Ze maakt gebruik van een menselijke aanpak.

Fides Lapidaire, social designer, Amsterdam, pakt maatschappelijke, sociale en complexe vraagstukken aan en geeft daar vanuit de kunsthoek een alternatief perspectief op.

Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar, Alkmaar, is recent benoemd tot de burgemeester van Alkmaar, voorheen politiechef Eenheid Noord Holland.

Stella de Swart, armoede- en schuldenexpert, Amsterdam, adviseert politieke partijen, stichtingen en het bedrijfsleven. Als adviseur en spreker bestrijdt Stella armoede en schulden als maatschappelijke problemen. Ze biedt creatieve en inspirerende oplossingen. Ze schreef het boek ‘Armoede krijg je gratis”’.

Saundra Williams, programmadirecteur Masterplan Zuidoost, Amsterdam, is een verbinder in Amsterdam Zuidoost om kansengelijkheid te versterken. Zet Amsterdam ZO positief op de kaart.

Tot 28 januari kan er op de genomineerden gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De week daarna wordt de winnares bekend gemaakt en afhankelijk van de maatregelen wordt de award ook in die week uitgereikt. De winnares ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.

De cijfers
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.