Ondersteuning door de werkgever is heel belangrijk.
Ondersteuning door de werkgever is heel belangrijk. (Foto: Adobe Stock)

Gezond op de werkvloer

(Mentale) gezondheid is belangrijk: ook op de werkvloer. Het aantal burn-outs neemt de laatste jaren niet voor niets toe. Om personeel aan te trekken én te behouden is het belangrijk dat werkgevers de mentale gezondheid van werknemers ondersteunen. 

Stress, ongerustheid en een slechte slaapkwaliteit beïnvloeden de mentale gezondheid op negatieve wijze. Veel werknemers ontwikkelden deze klachten tijdens de lockdown, zo blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau PageGroup. Om niet met mentale problemen te kampen is een uitlaatklep heel belangrijk. Denk aan beweging, contact met vrienden en familie en gezonde voeding. Het is aan bedrijven om programma's op te zetten voor medewerkers bij wie deze problemen langdurig spelen. Daarnaast is een open bedrijfscultuur belangrijk. Slechts een derde van de werknemers geeft aan dat zij met collega's over mentale gezondheid kunnen praten. Kortom: er rust nog een taboe op dit onderwerp. 

Het is belangrijk dat werkgevers een prettige bedrijfscultuur creëren, waarin medewerkers zich op hun gemak voelen en hun zorgen bespreekbaar kunnen maken. Ten derde is een inclusief management onmisbaar. Tijdens de lockdown had veertig procent van de werknemers het gevoel dat het de werkgever ontbrak aan aan begrip en empathie. Bedrijven moeten dus zorgen dat iedereen zich gehoord én gewaardeerd voelt. Dit kan bereikt worden door betere communicatie en afspraken, maar ook door meditatieworkshops of cursussen voor mindful eten. Daarnaast moet er aandacht zijn voor flexibele werkpatronen.

Afbeelding