De Stem

Wie is dat nu eigenlijk, ‘de stem?’ In vroeger jaren was de mening dat het Han Hollander was – in de jaren dertig een bekend sportverslaggever die werd bestempeld als deskundig en meeslepend in zijn verslaggeving voor de radio. Je waande je in het stadion waar de voetbalwedstrijd zich afspeelde, ondanks dat je in de oude leuningstoel van grootvader zat omdat die een middagdutje deed – van horen zeggen.

Wie me wel wat zegt is Theo Koomen. Tsjonge jonge, als die achterop een motorfiets het commentaar verzorgde van de Tour de France had je het gevoel dat je meereed, hijgend en puffend bovenop de Alpe d’Huez kwam en aangemoedigd werd door een jeugdige Mart Smeets, die van alles naar je riep. Maar ach, je zat slechts voor de radio. Vol spanning.

Claudia de Breij, cabaretière, zangeres en schrijfster van beroep – ‘mag ik dan bij jou?’ Van mij wel, maar ze komt niet… niet schuilen, bedoel ik. Dat is bijzonder spijtig. Veel van haar fans vinden dat zij ‘de stem’ heeft en is. Maar anderen vinden dat weer van Frank Sinatra. Die staat trouwens bekend als ‘The voice’. 

Weer anderen zien André Kuipers als ‘de stem’… ’de stem’ uit de ruimte. Dat was in de tijd dat hij gewichtloos ver boven de aarde verbleef, verstoken van huis en haard, maar het o zo prettig had en ons vanuit de ruimte op de hoogte hield van wat hem opviel. Tja, wat viel hem eigenlijk ook weer op? Hij zag de aarde zoals weinige hem zagen.

Onze goedlachse premier wordt ook nog weleens aangezien voor ‘de stem'. The voice of the Netherlands. Kan niets garanderen om te verstrekken van wat hij ooit heeft toegezegd en geeft vaak bijna conferences die de kijker tot roerend toe beweegt. Heel het land snakt naar de horeca, een bezoek aan de dierentuin of het theater, maar ja cijfers en lockdown hè. De neus bloed. Van niets afweten. Wegkijken. De ander zit met de ellende. Diep en diep triest. Maar ja… die stem hè, die zegt ons dat het niet kan, ook niet door de beugel. Een stem kan iets moois hebben, iets moois bieden, zolang er maar geen programma van wordt gemaakt met foute mannetjes.