Stichting Beemster Vanzelfsprekend stuurde een brief naar burgemeester en politieke partijen.
Stichting Beemster Vanzelfsprekend stuurde een brief naar burgemeester en politieke partijen. (Foto: archieffoto)

“Beemster is de Beemster, en geen wijk”

Algemeen

BEEMSTER – De Stichting Beemster Vanzelfsprekend heeft een brief gestuurd naar burgemeester Don Bijl en naar alle politieke partijen. De stichting kaart hierin de naamgeving aan die na de fusie wordt toegepast op de Beemster en diens dorpen.

Op de website van de gemeente Purmerend valt te lezen dat Beemster vanaf 1 januari 2022 als achtste wijk is toegevoegd aan de zeven wijken van Purmerend en dat die wijk Beemster is opgesplitst in vier buurten: Middenbeemster, Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster. 

Dorpen

De stichting meent dat de Beemster de Beemster moet blijven. “Dat betekent dat het dan ook zo genoemd moet worden. De Beemster is geen wijk, hoewel dat ambtelijk bureaucratisch misschien ‘handig’ kan zijn. De vier dorpen in de Beemster zijn geen buurten, maar het zijn dorpen. Dat is al 410 jaar zo. Voor deze dorpen zijn ook dorpsontwikkelingsvisies ontwikkeld die uitgewerkt moeten worden in een ‘Plan van Aanpak Realisatie’.”

De stichting doet het dringende verzoek om simpel en eenduidig te communiceren: De Beemster blijft de Beemster, een polder met vier dorpen, die nu onderdeel is van de Gemeente Purmerend.

“Dat doet recht aan de Beemster als polder en als werelderfgoed. Het doet ook recht aan de bewoners van de Beemster die zich vanzelfsprekend met de historie van de Beemster en hun dorpen verbonden voelen. Dat is inderdaad hun identiteit. Dat heeft niets met ‘couleur locale’ te maken, dat ook foutief als term wordt gebruikt. De Beemster en de vier dorpen als zodanig benoemen maakt het niet minder ambtelijk bestuurbaar.”

Een aantal partijen heeft inmiddels positief gereageerd op de brief. De stichting heeft vorige week ook een flyer verspreid in de hele Beemster om zichzelf en haar doelstellingen onder de aandacht te brengen en een oproep daarin om deelnemer te worden van de stichting.

(Foto: aangeleverd)